IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на пътуващите за Великден спада с 50% спрямо 2010 г.

Традиционната великденска дестинация – Гърция, губи позиции сред българските туристи

10:33 | 20.04.11 г. 1
Броят на пътуващите за Великден спада с 50% спрямо 2010 г.

Спад от 50% на пътуващите по празниците отчитат от автобусния бранш. Кризата ни оставя у дома за Великден, а онези, които все пак ще заминат на почивка, ще плащат с между 5 и 10 на сто по-скъпи билети, по информация на bTV.

Данните за очаквания брой на превозените пътници по празниците са противоречиви. Превозвачите твърдят, че се очаква ръст спрямо същия период на миналата година с 10%, но реално са предвидили наполовина по-малко автобуси, за да ги обслужат.

Очаква се през т.нар. майски празници - Великден и Гергьовден, да има около 10% ръст на туристите в страната. И въпреки кризата, около 1 милион души - с около 100 хиляди повече спрямо миналата година, ще ползват тези празници за истинска ваканция.

Въпреки че времето все още не предразполага към почивка край морето, хотелите по Южното Черноморие започнаха да се пълнят. Хит са пакетни цени за няколко нощувки.

Независимо от бума на предварителните резервации, хотелиерите не очакват курортът Слънчев бряг да се напълни изцяло - за разлика от летните смени, които вече са почти изчерпани. За Великден, освен морският, хит са и спа и селският туризъм.

Друга традиционна великденска дестинация – Гърция, вече губи позиции сред българските туристи. Само преди две години за Великден около 300 хиляди наши сънародници пътуваха до южната съседка, докато сега техният брой е наполовина.

От бранша са категорични, че броят на българите, които предпочитат да изкарат почивката си у нас се е увеличил с около 30% през последните три години.

Противно на очакванията, задължителното планиране на отпуските, което влезе в сила през април, не е накарало българския турист да планира от рано лятната си почивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Ами нормално. Аз съм от Добрич. Ходих си по коледните празници и цената на билета 32 лв., а сега е 36 лв. Увеличение то е с 12.5%. Когато петролът бе 160 $ за барел преди 3 години билета ми пак беше 36 лв. Когато падна до 40 $ билета ми падна до 32 лв. сега е 110$ и билета ми е пак 36 лв. Ок, има логика цената на петрола да диктува цената на горивата, ама може ли да ми я обясни някой според реалните цени, а не борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още