Агенцията по храните ще категоризира всички хлебопроизводители и малки пекарни в страната, така че до есента да имаме ясна представа за състоянието на бранша, който досега беше най-силно засегнат от сивата икономика. Това съобщи пред Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.
В първа категория са включени заводите и малките пекарни, които отговарят на санитарните изисквания за качество и са внедрили необходимите стандарти като HACCP, например. Втора категория ще обхваща компаниите, допуснали дребни пропуски, които могат да се преодолеят бързо. Третата категория са проблемните фурни, към които инспекторите са предявили предписания за състоянието на сградите или за оборудването.
„От направените проверки установихме, че половината от хлебопроизводителите имат пропуски, затова ще се наложат допълнителни инвестиции, за да отговорят на стандартите“, обясни още Войнов.
Агенцията продължава и с внезапните проверки из магазинната мрежа и ресторантите, планирани около Великден и Гергьовден. Досега са инспектирани над 3500 обекта, в резултат на което са иззети 110 хил. яйца без документи. Продуктите са унищожени, съобщиха от ведомството.
От създаването на агенцията досега са проверени общо 1700 производители на различни храни, като временно са затворени 13 фирми, сочи още отчетът на ведомството.