IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До три месеца Варна ще има завод за рециклиране на отпадъците

Изпълнителят трябва да изгради завода изцяло за своя сметка на собствен терен

10:06 | 19.04.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
До три месеца Варна ще има завод за рециклиране на отпадъците

До два-три месеца край Варна ще заработи построеният от Recycling Bulgaria завод за рациклиране на отпадъците. Това заяви пред Investor.bg управителят на фирмата инж. Стефан Стаменов.

Инсталацията

Боклукът ще се обработва на няколко етапа – започва се с предварително отстраняване на едрогабаритните отпадъци и пресяването им на две основни фракции – органични и подлежащи на рециклиране. Следват първоначална ръчна сепарация на най-ценните суровини, автоматизирано разделяне на всички крайни фракции и балиране.

Органичният отпадък ще се третира биологично и за три седмици ще се превръща в годен за компостиране материал, посочи Стаменов.

Търгът за изграждането на завода за преработка на твърди битови отпадъци и рециклирането им е обявен през 2007 г. от община Варна. Същата година общината възлага поръчката на „Екоинвест асетс” АД.

Изпълнителят трябва да изгради завода изцяло за своя сметка на собствен терен от 25 декара. Договорена е цена за преработка на боклука 65,66 лева/тон (без ДДС), става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. За терен на строителството е избрано село Езерово.

Преди дни председателят на общинската финансова комисия Янко Станев коментира пред Дарик, че след като отпадъците се преработят в завода, от там ще излизат около 30% от боклуците, които ще отиват на сметището във Въглен и така се удължава животът на депото. В момента Варна и Аксаково изграждали в района на сметището допълнителна клетка от около 30 дка. Тя ще поема боклука до изграждането на регионално депо, което да обслужва Варна, Аксаково и Белослав.

Заводът е трябвало да заработи през 2009 г., но се е получило забавяне заради свлачища и други проблеми, допълва Янко Станев.

Проблемите с рециклирането

Основен проблем за българските общини е фактът, че българският отпадък най-общо спада към т. нар. “средиземноморския отпадък” (всичко се събира на едно място). Колкото по-смесен е той, толкова по-трудно и по-скъпо струва разделянето му, защото е необходима по-висока степен на автоматизираност на процеса, коментира инж. Стефан Стаменов.

Той уточнява, че същевременно в България работната ръка е ниско платена, което дава възможност да се намери финансово балансиран вариант, при който сепарирането да се обезпечава с повече ръчен труд и с основните, ключови машини.

За решаване на проблема с найлоновите торбички експертът препоръчва радикална мярка - спирането им от оборот. „Това е практика в немалко държави и техен заместител са познатите ни торбички от рециклирана хартия и картон”, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
troika
преди 13 години
Може да си прав, може да не си. Но в случая, пазара на труда е нерегулиран и има възможност на ниска работна заплата да се наемат работници. Твоето пожелания спрямо сегашната икономическа логика е абсурдно, няма смисъл даже да задълбавам. Виж , в някаква друга ситуация може и да стане, но не виждам къде по света има такива условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Ами пишем за за едно и също! Никой не вижда полза / и са си прави /, да инвестира в автоматизация когато има на разположение "роби" :))) Защо например работодател би инвестирал в машина за обработка на камък например, като може да назначи 10 *** да чукат с длета!?Защо да си купи трактор земевладелеца като може да впрегне 10-20 селянина с рала да му орат!? Това ли е икономическа целесъобразност!? До къде ли ще стигнем в надпреварата за оцеляване с другите нации ако я караме така!?:))) Точно поради тази причина защитавам тезата за по достойно заплащане на труда в България! В противен случай ще си стоим с допотопна икономика! Работодателите в частния сектор, ТРЯБВА да бъдат принудени да вдигнат възнагражденията! Колкото и парадоксално да им звучи, това е и в тяхна полза .:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
troika
преди 13 години
Цифрите са примерни. Възможно е да става дума за съвсем друга стойност на инвестицията и брой хора заети в производството. Може да е точно обратното, да е по-изгодна автоматизацията. Въпрос на сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
troika
преди 13 години
Чета какво пишете, обаче наясно ли сте, че е въпрос на икономическа целесъобразност това да направиш някой процес автоматизиран. Ако трябва да вложиш в автоматизация примерно 3 млн евро, само лихвата ще ти е 250,000 евро на година. А амортизацията? А ако платиш на определена част от населението общо на 50 човека по 300лв на месец = 15,000лв то на година то с 180,000лв, плюс соц. осигуровки 250, 000лв да станат, ще имаш същия ефект като ефект спрямо 1,100,000лв. Икономиката затова се нарича така, за да дава икономичните решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Ще мине доста време преди образования ни "бизнес" да разбере, че робовладелския строй, не си е отишъл по хуманни причини, а по чисто икономически! Ама кой да чете История в училище:))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Така де, ако хората имаха по -високи доходи, нямаше да се разчита само на обществени поръчки и борбата кой да си купи политик / за да вземе поръчка/, би била по -малко ожесточена! Пък и цената им на тия"политици" с възвишени и хуманни политически идеи щеше да падне!:))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Много добър коментар. Дано повече чорбаджии го прочетат и си го набият в кратуните. *** на тея специално кво им пука? *** винаги ще има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 13 години
"Той уточнява, че същевременно в България работната ръка е ниско платена, което дава възможност да се намери финансово балансиран вариант, при който сепарирането да се обезпечава с повече ръчен труд и с основните, ключови машини." Горе написаното е показателно за това как разсъждава "бизнеса" в България, а после изтъква като аргумент, за поддържане на ниски работни заплати "ниска производителност"! Вместо инвестиции за по -автоматизирано производство и оттам по висока производителност на работниците , забележете как решили проблема!!!:))))).. Знаейки начина им на мислене на нашите чорбаджии, чуждите просто се възползват! А после реват че потребителите в България нямали пари, да им купуват стоките и бизнеса им не вървял! На това му казвам Аз "хем ме боли хем ме сърби"..Да живее конкурентоспособната ни икономика!:)))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още