IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага проект за социална политика на стойност 500 млн. лв. годишно

За осъществяване на социалните си приоритети от левицата ще разчитат на външни капитали

17:03 | 18.04.11 г. 3
БСП предлага проект за социална политика на стойност 500 млн. лв. годишно

Финансовите измерения на управленския проект на БСП за нова социална политика ще възлизат на около 500 млн. лева на година. Това каза председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев, който представи проекта на левицата "За нова социална България" на обществено обсъждане в НДК.

Стойнев заяви, че стойността на проекта, който БСП предлага, ще зависи много от икономическата среда. За осъществяване на социалните си приоритети от левицата ще разчитат на външни капитали, които отново да бъдат привлечени у нас.

Проектът "За нова социална България" предвижда, когато БСП дойде на власт, да създаде повече от 200 хиляди работни места, които да бъдат качествени и по-добре платени.

Програмата на левицата предвижда още да намали нивото на безработицата под 8%, като равнището на заетостта между 20 и 64 години ще достигне до 75 на сто до 2020 година.

Социалистите предлагат и въвеждане на механизъм за обвързване на минималното възнаграждение със средната работна заплата, като минималната заплата да бъде 50 процента от средната.

БСП предвижда ревизия на пенсионната реформа на ГЕРБ и преразглеждане на нормативната рамка за функциониране на допълнителното пенсионно осигуряване.

В управленския проект на БСП е заложено още ежегодно осъвременяване на пенсиите, считано от 1 януари на съответната година, с 50 процента от инфлацията и 50 процента от ръста на реалната работна заплата, както и плавно увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж при придобиване на пенсия и увеличаване стимула за всяка година осигурителен стаж за работа след пенсиониране от 3 на 5 процента.

БСП предвижда и увеличаване на вноската за фонд "Пенсии" до равнища, позволяващи финансовата му стабилизация в следващите 15 години, без да се жертва адекватността на пенсиите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
nik4o83
преди 13 години
Предизборен ПР...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Мажоритаря
преди 13 години
Хихиххихихихиихи... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Isumu
преди 13 години
Тц, тц, тц.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още