IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair все пак ще лети от Пловдив до Испания

От началото на май пък стартират полети и до Милано

15:26 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Ryanair ще лети и от Пловдив до Испания<br />
<i>Снимка: </i>roblisameehan, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></p>

Ryanair ще лети и от Пловдив до Испания
Снимка: roblisameehan, лиценз: Creative Commons

След като ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отмени полетите между Пловдив и Барселона (Жирона) още преди да са стартирали, заради политиката на новото Каталунското правителство за инвестиционния план за летището Жирона, все пак от тази година ще има полети между Пловдив и Испания. Това каза за Investor.bg изпълнителният директор на „Летище Пловдив“ Дойчин Ангелов.

Той очаква полетите да стартират най-късно през есента. „Продажбите за Испания вървяха страхотно (бел. ред. - за неосъществените полети до Барселона). Според неофициалната статистика в Испания живеят около 300 000 български емигранти, така че и линията със сигурност ще е успешна, каза още Ангелов.

От 7 май ирландската авиокомпания стартира и полети между Пловдив и намиращото се близо до Милано летище „Бергамо“. Те ще се изпълняват два пъти седмично във вторник и събота. В тези дни авиокомпанията изпълнява полети до Пловдив и от Лондон (летище „Станстед“). В момента може да се намерят полети от Пловдив до Милано за цена от 14 евро в двете посоки. В тази цена обаче не се включва чекиран багаж, както и такси за закупуване на билета, така че реално минималната цена е 26 евро – за двете посоки.

През ноември 2010 г. Ryanair започна редовни полети от Пловдив до Лондон. „За половин година имаме 19 000 пътници, а самолетите са пълни“, обясни Дойчин Ангелов. Той цитира и икономически изследвания, според които всеки посетител, ползвал за транспорт нискотарифна авиокомпания, харчи за престоя си между 300 и 400 евро.


„Такава линия докарва по 30 000 посетителя годишно, това прави около 9 милиона евро директен приход в икономиката“, твърди Ангелов.

Сътрудничеството между Летище Пловдив и Ryanair стана възможно след като през март 2010 г. три общини - Хисаря, Асеновград и Родопи, учредиха "Фонд за развитие на летище Пловдив - южната врата на България". Към него по-късно се присъединиха Пловдив, Чепеларе, Куклен, а съвсем наскоро и Калояново и Раковски.

В момента се водят преговори за присъединяване на общините Велинград, Хасково, Сопот, Девин, Карлово и Казанлък, а интерес е проявила и бизнес организация - хотелиерско сдружение от Велинград. Според приетия устав на сдружението на всеки жител на съответната община се калкулират минимум 50 ст. годишно.

Целта е да се съберат средства, с които да се подпомогне създаването на постоянни линии на летище Пловдив чрез „споделяне на финансовия риск“ с авиокомпаниите, които започват да обслужват полети до летище Пловдив. Това става чрез закупуване от страна на фонда на реклама в сайта на авиокомпанията – един от най-големите сайтове за пътувания в света с над 900 млн. посещения годишно. Според Ангелов инвестицията в тази реклама дава възвращаемост до 60 пъти.

Освен чрез тази реклама Ryanair бе привлечен от Пловдив и заради по-ниските летищни такси. Те бяха намалени наполовина от правителството от 1 май 2010 г. за двугодишен период. По този начин летищните такси в Пловдив станаха два пъти по-ниски от тези в София, а таксата за обработка на всеки пътник е 3 пъти по-малка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още