IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Връзката между индустриалната активност у нас и в ЕС е обусловена исторически

През последните десет години корелацията между промишлените обороти възлиза на 0,90, показват изчисления на ДСК Управление на активи

12:27 | 18.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Връзката между индустриалната активност у нас и в ЕС е обусловена исторически

Стартът на новата година беше белязан от рекорден от началото на кризата ръст на промишленото производство и промишлените обороти, отбелязват от ДСК Управление на активи в месечния си коментар.

През януари по данни на НСИ индустриалното производство отчете покачване на годишна база от 10,2%, а общият оборот в промишлеността (вътрешен и външен пазар) регистрира скок от 36 на сто.

Оборотът на промишлените предприятия на външен пазар скочи с цели 66 на сто през януари спрямо същия месец на 2010. Главна движеща сила на този ръст е външното търсене и увеличаването на цените на суровините на международните борси.

Страните от ЕС като основен пазар на българския износ са основен фактор, който движи производството и оборотите на българските износители.

По наши изчисления коефициентът на корелация между измененията в индексите на оборота на индустрията на ЕС-27 и България (сезонно неизгладени данни) възлиза на 0,90 (120 месечни изменения на годишна база в стойностите на двата индекса за периода януари 2001 – декември 2010 година).

Регресионната връзка между двата индекса, както и регресионните коефициенти са статистически значими при 95% вероятност, се посочва в анализа.

Чувствителността на изменението на българския индекс на оборота в промишлеността спрямо този на ЕС-27 е 1,6, като с 95% вероятност регресионният коефициент попада в интервала 1,5-1,7.

Това означава, че при 10% изменение в оборотите на компаниите от ЕС-27 на годишна база, изменението в индекса на оборотите на българската индустрия ще е средно с 16%.

Коефициентът на детерминация (R²) e 0,82, което показва, че независимата променлива в уравнението (Индексът на оборота на промишлените компании от ЕС-27) обяснява 82% от измененията в българския индекс, а останалите 18% се дължат на други фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Fiscalist
преди 13 години
Много интересно изследване, и то на изненадващо равнище, с много технически език - благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още