IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 април

07:43 | 18.04.11 г.
Преглед на печата за 18 април

Дянков: Подписаните документи за АЕЦ "Белене" са успех за България
в. Дневник

Подписаните и меморандум, и споразумение между НЕК и "Росатом" са напълно в интересите на България. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков в предаването "На четири очи" по Нова телевизия в отговор на въпрос каква точно е била неговата рола в "злополучното" споразумение по проекта. Дянков посочи, че няма "нищо злополучно" в случая и уточни, че ако двата документа не са били подписани, сега България е щяла да се намира "в арбитраж"."И меморандумът, и това споразумение са успех за България", категоричен беше той.

Дянков обясни и че така България е спечелила време да си защити интереса и също експерти от Министерството на финансите и други ведомства да се ангажират с проекта, за да се изясни моментът с цената.

Държавата не е продала нито един конфискуван имот през 2010 г.
в. Сега

Зад заканите на държавата да конфискува и разпродава имоти на големи длъжници и престъпници не стои никакво покритие. През миналата година държавата не е продала нито един недвижим имот, който е бил конфискуван, отнет или изоставен в нейна полза, става ясно от непубличен отчет за дейността на Националната агенция за приходите (НАП) за 2010 г., с който "Сега" разполага.

От цялото имущество, което данъчните са успели да продадат за една година и което се състои предимно от злато и валута, в хазната са влезли нищожните 7.5 млн. лв.

Близо 8000 учители са напуснали само за година
в. Сега

7775 учители и над 2700 души непедагогически персонал са напуснали системата на образованието през 2010 г., като за техните обезщетения са изплатени рекордните 20.518 млн. лв. Данните са записани в отчета на просветното министерство за изпълнение на националните образователни програми за м.г. От доклада обаче не става ясно каква част от тези преподаватели са съкратени, пенсионирани или са напуснали по собствено желание. Няма и официална статистика на министерството колко са свободните места за учители и по кои предмети.

Ливанска компания до месец взима "Виваком"
в. Сега

Компания на богатата ливанска фамилия Харири "Огер телеком" до месец ще поеме мениджмънта на "Виваком" (БТК), а в следващите 12 месеца ще придобие изцяло българския телеком, съобщи през уикенда в. "Труд". Компанията, потенциален купувач, е основана от бившия премиер на Ливан Рафик Харири. Пред "Сега" от пресцентъра на "Виваком" не отрекоха информацията, но единствено посочиха, че се въздържат от коментар.

Ливанците първоначално ще получат миноритарния 25-процентен дял заедно с контрол над мениджмънта. Година по-късно арабите ще имат "зелена светлина", за да придобият основния пакет от акции. Новият собственик няма да плаща огромни суми за акциите на българския телеком, защото ще се ангажира да изплаща и старите борчове към банковите синдикати, които са за над 1.3 млрд. евро.

Спират от движение 460 хил. коли
в. Стандарт

460 хил. собственици на коли без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" получиха предупредителни писма, че ще бъдат глобени, а автомобилът ще бъде спрян от движение. Писмата са изпратени от Гаранционния фонд, който плаща на пострадали при катастрофи, когато виновният шофьор е избягал или не е имал "Гражданска отговорност". В писмото се обяснява, че ако собственикът на колата не даде доказателства, че има застраховка, данните за автомобила ще бъдат изпратени на КАТ за спиране от движение и за налагане на глоба от 400 до 600 лв. Ако колата е на фирма, санкцията е от 2000 до 5000 лв. За първи път данните на КАТ за колите в страната към 11 март са засечени с информацията на застрахователите за сключените полици "Гражданска отговорност". Така се оказва, че 460 хил. коли нямат задължителната застраховка. Заради големият им брой страната е застрашена в ЕС да въведат граничен контрол на колите с българска регистрация.

Поне 24 лв. за доктор
в. Стандарт

Край на евтините прегледи при доктор. Най-малко 24 лв. струва от днес посещението в частен кабинет, реши лекарският съюз. Той въведе праг за цените на частно, равен на 10% от минималната работна заплата. Досега прегледът без направление по здравна каса струваше 15-20 лева. Промяната лансира д-р Константинов от Варненската колегия, а делегатите на 52-рия събор я приеха единодушно. Евтините прегледи правят не само дъмпинг, но при тях не може и дума да става за добро качество на медицинската услуга, коментира за "Стандарт" председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Нова стратегия ще прави от България основен износител на храни
в. Новинар

Правителството ще разработи национална и регионална стратегия за развитие на селското стопанство съгласно тенденциите за поскъпване на храните. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на среща с бизнеса в Ямбол. По думите му световната тенденция за увеличаване цените на хранителните стоки може да работи за България, като страната ни има възможност да стане основен износител.

„Пари от евросредствата, еврофондовете, има доста. Въпросът е къде влизат тези пари, по какъв начин могат да се използват и какво допълнително финансиране е необходимо от бюджета за съпътстваща инфраструктура”, обясни финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още