IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компенсирането на доходите би струвало над половин милиард лева през тази година

Най-много средства ще са необходими за компенсация на всички пенсии с натрупаната инфлация за миналата и първото полугодие на настоящата година, пресмятат от МФ

20:53 | 15.04.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Компенсирането на доходите би струвало над половин милиард лева през тази година

Повече от половин милиард лева ще са необходими като допълнителен разход от бюджета до края на годината ако доходите от труд, пенсии и социални помощи се компенсират с предложенията, направени от синдикатите.

Предложенията на КНСБ и КТ "Подкрепа" в пълния им вариант се изчисляват на 526 милиона лева само за половин година. За цяла година, т.е. 2012 г., биха натежали на държавната сметка с общо допълнителен разход от 1 милиард лева.

Обратно в бюджета от осигуровки и данъци биха се върнали 52 милиона лева. Изчисленията за натоварването на бюджета са предоставени на социалните партньори.

Министерството на финансите пресмята, че ако бюджетните заплати се компенсират с натрупаната инфлация от 2009 г. насам, както искат от синдикатите, ще е необходимо да се похарчат допълнително 102 милиона лева за 6 месеца.

Още толкова пари ще трябват за увеличението на минималната пенсия, ако тя се компенсира и от сегашните 136 стане 160 лева.

За компенсация на всички пенсии с 4 на сто, колкото е инфлацията за миналата година и първото полугодие на тази, ще трябват най-много пари - 156 милиона лева.

Увеличение на детските добавки с 10 лева ще означава още 50 милиона до края на годината. За минималната заплата и свързаните с нея плащания, ръст от 240 сега на 290 лева би означавал 36 милиона лева отгоре.

Сметките на финансовото ведомство бяха необходими, за да започне истинският дебат по компенсирането на доходите и в Тристранния съвет да се договарят компенсациите.

Експертите тепърва ще се произнасят със становища кое от предложенията за нарастване е осъществимо, но базата за водене на преговори вече е готова.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
reostat
преди 13 години
Maleeeeeeeeeeeeee я виж ти щом трябва да се дадат на народа пари бюжета се срива нали тоз народ си е РОБ не му трябват пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
"Решил" той. дали се усещат /ама изобщо!/ че едни пари, предадени в ръцете на най-бедната част от населението, никак няма да натоварят бюджета, ами просто ще се явят наливане на ликвидност и стимул за потреблението? Ами нали показателите им с това ще излязат "на зелено" и ще могат да се ударят в гърдите, че и при тях се били увеличили доходите на населението? Прочее, с тези пари тези граждани ще купуват в България, т.к. точно те, ако изобщо пътуват, е от селото до града но, също така, ще налеят едни пари като доп.данъци в същия скапан бюджет...накратко, ако искаме да съсипем някой враг, не се налага да воюваме с него-трябва само да му изпратим нашите "икономисти" и те така ще го подредят, какот никоя война не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Е, нали Тотю беше решил въпроса с едни 7,5 млн.?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Държавата да се сети че в нея има и нормални хора- а не само чиновници, военни и полицаи.Сещам се за една държава - Коста Рика. Официално се отказала от армията си.Чета в тази статия едни цифри и неволно се сещам за бюджета на безполезната българска армия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още