IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобяват Литекс и Петрол за възпрепятстване на проучването на пазара на горива

Санкциите са в размер на по около 12 хил. лв. и са процент от общия оборот на предприятията за финансовата 2009 г.

13:55 | 15.04.11 г.
Глобяват Литекс и Петрол за възпрепятстване на проучването на пазара на горива

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществени санкции в размер на 12 343 лв. на „Литекс” АД и 12 000 лв. на „Петрол” АД за нарушение на задължение за съдействие по чл. 46 от Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.

Санкциите представляват процент от общия оборот на предприятията за финансовата 2009 г.

Във връзка с извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво, КЗК е изискала информация от двете дружества, като определеният срок за представяне на данните е изтекъл на 25 март 2011 г.

КЗК е изпратила на „Литекс” АД напомнително писмо на 13 април, с което повторно се изисква информацията и документите, които въпреки това не са били представени. От „Петрол” АД са поискали удължаване на срока, но и в този срок не са предоставили изисканите данни.

След като не получи поисканата информация от страните, КЗК счита, че двете дружества са създали пречки при извършване на проучването и са възпрепятствали доказването на факти, свързани с търговското поведение на дружествата на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво.

КЗК приема, че дружествата са отказали съдействие на комисията при изпълнение на нейните правомощия, което налага да бъдат санкционирани.

Решенията подлежат на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още