IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 април

07:56 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 април

И след 10 години България ще е най-бедната в ЕС
в. Сега

Кабинетът сериозно ревизира амбициозните планове на премиера Борисов България да стане средноевропейска държава в следващите 3 години. През 2020 г. жизненият стандарт у нас ще се вдигне от сегашните 44% на едва 60% от средния в ЕС.

Бедните ще намалеят само с 260 000 души - до около 1.3 милиона, а хората, които живеят в сериозни материални лишения и сега са 40% от населението, ще спаднат едва с 504 000 души, или с 13%. Това става ясно от Националната програма за реформи, която бе одобрена от кабинета вчера и се очаква да реализира амбициозния план на ЕС "Европа 2020".

Депутати се пазарят със Световната банка за земеделски заем
в. Сега

Депутатите от ГЕРБ са настояли пред представителя на Световната банка Маркус Репник трезорът да отпусне заем и да акушира на реформа в земеделието по отношение на окрупняване на земята у нас, научи "Сега". Преди дни се проведе среща на парламентарните комисии по европейски въпроси и по бюджет и финанси с Репник, която бе засекретена.

В презентацията си Репник обяви, че това е финалната среща на Световната банка преди подписване на 3-годишна стратегия за партньорство с правителството, зад която се крият няколко заема в подкрепа на реформите у нас. Очаква се документът да бъде одобрен от правителството и гласуван от НС в следващите седмици.

Държавата се изложи в дело срещу Баневи
в. Стандарт

Държавата тръгна с нередовни документи на дело срещу фирми на небезизвестния Николай Банев. Окръжният съд в Добрич днес не даде ход на делото, образувано по иск на земеделския министър срещу "Русалка Тур" и "Парус" на фамилия Баневи, заради нередовност в исковата молба. Двете дружества са управлявани съответно от съпругата на предприемача Евгения Банева и дъщеря му Мария Банева.

Делото е за това, че държавата претендира за право на собственост върху терен от 182.5 дка в землището на каварненското село Свети Никола, който е на територията на ваканционно селище "Русалка". Според ведомството на Мирослав Найденов земята е част от държавния горски фонд и е изключителна държавна собственост, граничеща с природен резерват "Калиакра".

Губим поне 60% от водата
в. Стандарт

Загубите на вода в България са неприлично високи - средно 61,5% по мрежата. Това предупреди проф. Румен Арсов, председател на Българската асоциация по водите пред Фокус. Но това е средно, което означава, че някъде са 80% и повече, обясни той.
По думите му, загубите се дължат на амортизираните водопроводни и канализационни мрежи.

За Великден пада цената на пътните такси в Гърция
в. Новинар

Пътните такси в Гърция до няколко дни ще бъдат намалени. Това съобщи гръцкият министър на транспорта Димитрис Репас. Новите цени ще влязат в сила още преди Великден.

Правителството в Атина бе принудено да намали цената на скъпите пътни такси по магистралите под силния натиск на гражданското движение „Аз не плащам”. Репас посочи, че до няколко дни цената ще бъде намалена с 50 процента. Освен това пътуващите ще използват често и карти за намаление.

Строителят на Дунав мост 2 получи концесия за добив на материали
в. Дневник

Правителството предостави 5-годишна концесия за добив на строителни материали от находище "Антимово II" на испанската компания "Еф Си Си конструксион" (FCC Construccion). Находището се намира в землището на село Кутово, община Видин.

Преди около година испанската фирма, която строи Дунав мост 2, алармира, че строежът на съоръжението може да се забави с 2-3 години и да се оскъпи заради проблеми с доставката на инертни материали.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още