IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще си сътрудничим с френската Areva за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй

В бъдеще ще разчитаме на компанията при вземането на решение за удължаване работата на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй

17:17 | 13.04.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>Подписване на Меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика между БЕХ и Areva <i>Снимка: БТА</i></p>

Подписване на Меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика между БЕХ и Areva Снимка: БТА

Сътрудничество между Български енергиен холдинг (БЕХ) и френската енергийна компания Areva в областта на ядрената енергетика, и по-конкретно по проектите АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, предвижда подписаният днес меморандум между ръководителите на двете компании Мая Христова и Ан Ловержон.

Меморандумът беше подписан в София в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Друга област на сътрудничество ще бъде проучване и прилагане на най-високите стандарти за безопасност при работа на ядрените мощности у нас.

Наред с това е и сътрудничеството в областта на възобновяемите енергийни източници и по-точно производство и инсталиране на вятърни турбини за ток, разположени в морето.

Меморандумът предвижда и възможност за квалификация на кадри и взаимна обмяна на опит в областта на ядрената енергетика.

Докуменът няма задължителен характер за подписалите го страни, докато не се стигне до конкретни търговски договорености.

След подписването на меморандума премиерът Борисов припомни, че Areva е била един от най-големите поддръжници да не се затварят предсрочно трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. Компанията е участвала в модернизацията на тези блокове и ще разчитаме на нейната помощ при вземането на решение за удължаване работата на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, което трябва да стане след няколко години.

„Без пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй България ще фалира“, заяви премиерът Борисов. Той каза, че ще разчитаме на Areva „за лобиране в Европа в защита на нашата ядрена енергетика, особено след емоционалната реакция на инцидента в Япония“.

От своя страна Ан Ловержон уточни, че както Франция, така и България, са едни от пионерите в Европа в ядрената енергетика. В момента Франция има 60 ядрени реактора. Siemens и Areva са основните подизпълнители на Росатом при строителството на двата ядрени реактора за АЕЦ Белене.

Ан Ловержон отбеляза, че развитието на ядрената енергетика в Европа се базира и на общественото мнение, обаче енергийната политика е дългосрочна по дефиниция и не може да се сменя през няколко години.

Министър Трайков уточни, че България ще разчита на помощта на Areva за внедряване на най-високите стандарти при производството на реакторите за АЕЦ Белене, така че те да станат от ниво "2" в ниво "2+".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Александър_
преди 13 години
Какви възобновяеми източници имаш у вас, че даже и евтини. Обикновено под това се има предвид слънчевата енергия, вятърната енергия, ВЕЦ. За сега само ВЕЦ са се доказали като икономически ефективни и аз лично съм за пълното развиване на потенциала, който има България в тази област. За съжаление обаче нямаме много голям потенциал. Другите два варианта, до колкото знам са едни от най-скъпите източници за енергия и за сега работят предимно с държавни субсидии. Слънчевата енергия може да е ефективна ако си имаш къща и си склонен да дадеш няколко хиляди долара, за да сложиш панели на покрива. В такъв случай след определен брой години ще се изплати. При така разгледания пример нямам нищо протов всяко домакинство да решава за себе си дали иска да инвестира в това. Но правителството да налива моите пари от данъци, за да субсидира строенето на "вятърни мелници" и фотоелектроцентрали, които имат стряскащо ниски мощности на фона на цената си, това не го одобрявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Възобновяемите източници /като този, дето държа у дома си/ са безбожно евтини, братле. И не държавата тях, а те могат да субсидират държавата, стига последната да си опича акъла. И началното капиталовложение е възможно най-ниското, и загубите по пътя-възможно найниските, но, в нашата страна и инвеститорите са пълен сдух, иначе, нямаше току да премиламе едно и също. Включително, на този сайт, в който обитавам от 2005-та.Обаче, си прав за разпространението на АЕЦ - основна грешка ще е, ако проспим този момент - после пак ще строим, но, първо, на още по-високи цени и, второ, със същите "гаранции", както сега.понеже, никой не може да даде гаранции за най-рисковия, човешки фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Александър_
преди 13 години
Това са пълни глупости. Първо по отношение на безопасността - така или иначе атомни електроцентрали близо до България ще има - Румънците ще строят на Дунав (и в момента имат), турците също строят. Така че ако стане инцидент заради земетресение подобно на Япония (където впрочем причината за инцидента беше Цунамито, а не самото земетресение), дали ще бъде в България, Турция или Румъния, все тая. А пък за това, че ядрената енергия е скъпа, нямам думи. Вярно изисква голямо начално капиталовложение, но крайната цена като се включат в нея всички мерки за опазване на природата, за съхраняване на отработеното гориво и т.н. е пак е евтина. Тъжната истина е, че възобновяемите източници са прекалено скъпи. Ако мислиш, че са евтини недей чака правителствена субсидия (за която реално пак плащаш, защото бюджета се финансира от данъците) ами си ги купи. Продукт, на който му трябва правителствена субсидия, за да успее очевидно не е много изгоден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Raboti
преди 13 години
Съжалявам, че отбелязах коментара като неуместен. Нищо неуместно няма в коментара. Така виждаш атомната енергия, така я представяш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 13 години
На България не и е нужна атомна централа. Има достатъчно възобновяеми източници. В момента са почти 20%. Нека правителството направи програма по подобие на Германия и поощряват хората да слагат поларни панели по покривите си. Атомната енергия е безкрайно опасна и много, много скъпа. Скъпа е защото дори след закриване на блоковете продължават да се полагат много грижи по реактора и десетките,хилпди тонове отработено гориво, което е крайно опасно за здравето. Ако се прибавят и парите за лечение на раково болни в следствие токсичността и ядренето облъчване, родените инвалиди и деца с аномалии, човешкото страдание и мъка...АЕЦ СЕ ОКАЗВА ЕДНА МНОГО СКЪПА ЕНЕРГИЯ, НАЙСКЪПАТА ЕНЕРГИЯ! И само ако един наш реактор гръмне това ще означава края на България като страна! Никой няма да иска да живее там. Помислете. 25 години смед Чернобил учени продължават да увеличават НЕОБИТАЕМИЯ периметър аоколо централата засичейки увеличаващо се лъчение. Това не е шега. Делението, разграждането на атомите ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 13 години
Това не беше ли оная Areva, чиито 31 офиса бяха отарашени от германците по подозрения в корупция? Или съм се объркал нещо около отказа на Siemens да сътрудничи с тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Добре обмислен ход, харесва ми, вдъхва доверие. Та нали завистниците затова ги критикуват - точно защото предприемат интересни ходове, които изненадват "разбирачите" от ядрена енергия у нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Нали щяха да се поколение 3+!какви се тези 2 и 2+ това са реактори от преди 30 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Бобо е терикат.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Бойко не е глупав. Ако отсвири големите от ЕС, за да се вържем само руснаците....ще видим шенген и еврозона през крив макарон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още