IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отскокът в родната индустрия е сред най-силните в ЕС

България застана на трето място сред страните от ЕС по ръст на индустриалното производство през февруари

14:03 | 13.04.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Съживяването на промишленото производство у нас през последните месеци ни нарежда сред страните от Европейския съюз (ЕС) с най-силен ръст на индустрията за последните 12 месеца.

Това показаха публикуваните днес данни за европейската индустрия на Евростат.

От тях става ясно, че България се нарежда на трето място по годишен ръст на индустриалното производство през февруари сред 27-те страни в ЕС. Спрямо миналия февруари то нараства с 15,2 на сто.

Единствено Швеция и Естония ни изпреварват по този показател с ръст на индустрията от 15,9 на сто и 31,3 на сто съответно.

Преди година обаче България бе сред страните с най-остър спад в промишлеността.

С най-слаб ръст в индустрията се отличават Холандия и Дания – от 0,4% и 0,5% съответно на годишна база.

Средно за страните от ЕС индустриалното производство се увеличава с 0,2% на месечна и 7% на годишна база. В еврозоната индустриалният сектор расте съответно с 0,4% за месеца и 7,3 на сто за годината. Данните за България показват спад в индустрията с 1,4% на месечна база през февруари.

По-рано през този месец данните на НСИ показаха, че с най-голям принос за увеличението на промишленото производство е преработващата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Ръстът не се ли дължи на увеличено търсене? Ако е така, то, какво така масово изнасяме за Япония, че земетресението от 11.03.2011 да повлияе чак толкова негативно?Чудя се още, какъв ли ръст би отбелязала икономиката ни, ако го нямаше онова дребно, очилато и пискливо недоразумение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Isumu
преди 13 години
В край на сметка излиза, че поради силния спад миналия февруари сега на годишна база отчитаме висок ръст. В действителност: "Данните за България показват спад в индустрията с 1,4% на месечна база през февруари." Не е голямо понижението, но за март предвид либийската петролна криза и земетресението в Япония, можем да очакваме още по-голям спад на месечна база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
IMRO
преди 13 години
Големият ръст за февруари се дължи на ниската база от 2010 (спад с близо 10% спрямо 2009 г., частично поради ремонта на Нефтохим, но и поради други фактори), така че реално растежът е около 5-6%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Николай Митанкин
преди 13 години
"От тях става ясно, че България се нарежда на трето място по годишен ръст на индустриалното производство през февруари сред 27-те страни в ЕС. Спрямо миналия февруари то нараства с 15,2 на сто."Браво!!! Такива са очакванията и за останалия период до края на тази година.Това - продължение на един спор с jamiemirror.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още