IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 април

07:54 | 13.04.11 г.
Преглед на печата за 13 април

Каролев за "Белене": Комисионната на HSBC ще е от привлечено финансиране, то може да е и руско
в. Дневник

Комисионната на британската банка HSBC, която беше избрана за консултант по икономическата рентабилност на АЕЦ "Белене", не се формира върху стойността на целия проект, а като процент от размера на привлечените капитали извън българското държавно финансиране. Това уточни за "Дневник" икономистът и столичен общински съветник Владимир Каролев. По-рано днес икономическият министър Трайчо Трайков го посочи като човека на британската банка в България.

"Не е стойността на строителството или стойността на целия проект", обясни Каролев, чиято фирма "Балканска консултантска компания" е част от екипа на HSBC за АЕЦ "Белене". 0.95% от привлечения чуждестранен капитал е нефиксираната част от възнаграждението на HSBC. То нямало да се начислява върху евентуалните кредити, предоставени от търговски банки на проектната компания. От думите на Трайков днес стана ясно, че консултантът ще получи и твърда сума от около 2 млн. евро.

КС пусна окончателно длъжниците да пътуват
в. Сега

Забраната за напускане на страната при неплатени данъци, такси и осигуровки за над 5000 лв., както и при съдебно признати задължения към физически и юридически лица, падна окончателно. По искане на омбудсмана Конституционният съд обяви за противоречащи на основния закон два текста от Закона за българските лични документи и ги отмени. Автоматичното и неопределено във времето ограничение на основното право на гражданина свободно да напуска страната е прекомерно, неподходящо правно средство, приемат конституционните съдии.

Прагът за обществените поръчки пада рязко до 60 000 лв.
в. Сега

Всяка доставка на стока, услуга или изготвянето на проект за нуждите на ведомствата над 60 000 лв. без ДДС ще трябва да минава през процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това става ясно от проект за промени в нормативния акт, публикуван на сайта за обществено обсъждане на проектозаконите http://www.strategy.bg. В момента праговете са доста по-високи, което значи, че се очаква рязък скок на търговете по закона.

Сега администрацията е длъжна да обяви конкурс по ЗОП за строителни дейности например, ако той е за над 2 150 000 лв. В проекта прагът пада на 240 000 лв. Ако обаче стойността на строителството е между 240 000 и 2 млн. лв., могат да се прилагат и опростени процедури. За дейности между 45 000 и 240 000 лв. пък ще се ползва т. нар. публична покана, която допуска да се сключи договор дори да има само един кандидат.

София подготвя конкурс за кафенета в парковете
в. Сега

След като дълги години София не може да вкара в ред разполагането на кафенета и сергии в градинките и парковете, за първи път общината ще отдава тези площи с конкурс. Става въпрос за градинките на "Кристал", Народния театър, "Св. Седмочисленици", Паметника на Съветската армия, както и парковете "Гео Милев", "Заимов", Южния парк и пространството около НДК.

Предложението за конкурс на общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Елен Герджиков е резултат от приетата от общинския съвет схема за преместваемите обекти и атракционните съоръжения от октомври м.г. Схемата бе приета след дълги обжалвания на собствениците. Тя сложи край на договори за наем от над 10 г. на старите кафенета и сергии в градинките, някои от които по думите на главния архитект Петър Диков били сключени на смешни цени.

Ремонтират жп линия за 146 млн. лева
в. Стандарт

Българо-испанският консорциум ДЗЗД "Ай Джи Ей жп инфраструктура консорциум" подаде най-ниските оферти за модернизиране на трите участъка от жп линията Септември-Пловдив, част от т.нар. "Жп Тракия". Кандидатът поиска общо 146 068 809 лв. за привеждане на трасето от 53 километра в пълна оперативна съвместимост с Трансевропейската жп мрежа. Това стана ясно на публичното отваряне на ценовите оферти в НКЖИ. В цената е включено и обновяването на 5 жп гари - Септември, Пазарджик, Огняново, Стамболийски и Тодор Каблешков. Според източници на "Стандарт" българският участник в консорциума е "Трансстрой"-Варна, компания с над 100-годишна история в строителството. Нейно дело са удвояването и електрификацията на най-трудния участък от жп мрежата Карнобат-Синдел, електрификацията на линията Волуяк-Димитровград Юг, изграждането на подводния газопровод Галата-Провадия и др. В консорциума участват и три испански фирми.

Спират Брикел до края на месеца
в. Стандарт

Енергийното дружество "Брикел" в Гълъбово трябва да спре работа, ако до 30 април не пусне в експлоатация сероочистващата инсталация, която изгражда. "Може да продължи да работи само ако получи ново комплексно разрешително и върне в националния регистър използвани вече квоти за вредни емисии за 18 млн. лв.", поясни в Стара Загора зам.-министърът на екологията Евдокия Манева. На финала сме, правим пробните изпитания на сероочистката, които са обнадеждаващи, коментира шефът на "Брикел" Георги Златев. Той се надявал министерството да прояви разум и да им даде още няколко месеца отсрочка, докато завършат изпитанията на екоинсталацията и получат комплексно разрешително за работа.

Държавна фирма ще управлява туристическата реклама
в. Новинар

Държавната фирма „Българско туристическо сдружение” ще управлява националната реклама на туризма, а в страната ще бъдат създадени и туристически райони, които ще извършват маркетинг дейности по места. Това е записано в проектозакона за туризма, публикуван за обществено обсъждане от икономическото министерство. Идеята се обсъжда от няколко месеца като вече е разписана и в конкретни текстове.

Изработването на меркетинг стратегии и рекламата в чужбина ще се извършва от новото държавно предприятие. В задълженията му влизат участия по изложения, изработка на рекламни материали, организиране на информационни турове за туроператори и журналисти. Фирмата ще се финансира от националния бюджет, 50 процента от глобите, събирани по закона за туризма, както и 10 процента от туристическия данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още