IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага изборите да се проведат на 23 октомври, БСП – на 13 ноември

Съдията Красимира Медарова е предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК

12:30 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
ГЕРБ предлага изборите да се проведат на 23 октомври, БСП – на 13 ноември

ГЕРБ предлага датата на предстоящите тази година избори за президент на Републиката и за местна власт, които ще се проведат в един ден, да бъде 23 октомври. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова след консултациите при президента Георги Първанов.

Искра Фидосова мотивира датата 23 октомври за провеждане на изборите с факта, че през 2006 г. президентските избори са били на 22 октомври - първата възможна дата според законовия срок.

"Според особеността на тези избори - "две в едно", за президентския вот датата се определя от държавния глава, а за местни датата се гласува в пленарна зала от парламента“, коментира Фидосова, цитирана от БТА.

По думите й, „водещи трябва да бъдат президентските избори, тъй като тяхното провеждане е указано в Конституцията", каза Фидосова.

От ГЕРБ предлагат съдията от Софийски градски съд Красимира Медарова за председател на централната избирателна комиися (ЦИК). За членове на ЦИК от управляващата сега партия предлагат и Бисер Троянов и Валентин Бойкинов. Квотата на ГЕРБ за членове на ЦИК включва и двама специалисти по математика и информационни технологии - Емануил Христов и проф. Красимир Калинов, както и специалистът по право Мая Андреева.

Искра Фидосова добави, че ГЕРБ обмисля три кандидатури за президент - на двама мъже и една жена, но не спомена имената им.

Коалиция за България предлага президентските и местните избори да бъдат на 13 ноември. Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев след консултациите при президента днес.

Според него датата, която ГЕРБ предлага - 23 октомври, означава, че активната предизборна кампания ще съвпадне с прибирането на реколтата. Освен това „септември е и месец за довършване на отпуските и за изпращане на децата на училище“, обясни още Станишев.

От левицата са изразили притеснението си пред президента за сериозни съмнения относно честността, прозрачността и достоверността от резултатите от вота, защото „ГЕРБ са показали, че използват всички инструменти на изпълнителната власт за свои политически нужди по време на избори“. Станишев припомни, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

Сергей Станишев посочи, че от БСП са предложили четирима членове на ЦИК, трима от които имат вече опит. Лидерът на БСП обаче не назова техните имена.

Партия "Атака", както ГЕРБ, предлага изборите да се проведат на 23 октомври. За зам.-председател на ЦИК от партията предлагат, Мария Мусорлиева, а за член - Владимир Христов.

ДПС предлага 30 октомври за дата на президентските и местните избори, съобщи зам.-председателят на партията Лютви Местан след консултациите при президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още