IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 април

07:48 | 11.04.11 г.
Преглед на печата за 11 април

Борисов оправи комуникацията между Трайков и Дянков
в. Новинар

Премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Симеон Дянков и икономическият министър Трайчо Трайков демонстрираха единомислие по въпроса с АЕЦ "Белене". Тримата се появиха заедно на мотополигона „Горна Росица“ край Севлиево на откриването на първия кръг от Световния шампионат по мотокрос МХ1 и МХ2.

Централата има бъдеще, ако цената на тока, на която ще се продава навън, ще е изгодна за държавата. Отговор на този въпрос се очаква от консултантската група Ейч Ес Би Си банк, с която днес трябва да бъде подписан договор, стана ясно от думите на Трайков. „С това проектът влиза в своята ясно определена посока и въз основа на заключението на консултанта, ние ще вземем политическо решение“, обяви икономическият министър.

Премиерът Борисов от своя страна заяви, че нишката в комуникацията между министър Дянков и министър Трайков се е била скъсала. „Когато се възложи на вицепремиер или министър задачата, той не е едноличен играч, има екип и за да не се допускат повече грешки, направихме комисия от експерти на финансовото министерство и министерство на енергетиката“, отсече премиерът. Той добави, че Трайков пряко отговаря за проекта.

Бензинът и дизелът поскъпнаха с около 2 стотинки през уикенда
в. Дневник

За втори път след като подписа едномесечен меморандум с правителството за таван на цените на дребно, "Лукойл България" повиши тези на едро и го обясни с поскъпването на петрола. От почивните дни големите вериги вече продават литър от най-масовите горива с около 2 стотинки по-скъпо от руската компания. Единствено от "Шел" обявиха, че са актуализирали цените си от неделя.

Другите не пожелаха да коментират в почивния ден дали повишението е резултат от новите цени на едро. Ако то не е отразено, може да се очаква ново поскъпване по бензиностанциите в следващите дни. От веригите досега винаги са твърдели, че то се отразява в рамките на няколко дни, докато се изчерпят старите количества.

През 2011 г. българите ще харчат повече и така ще стимулират ръста на БВП
в. Сега

През тази година потреблението на домакинствата ще започне да расте, макар и минимално, което ще е основен фактор за възстановяване на икономиката. За 2011 г. потреблението на семействата ще се увеличи с 2.2%. Догодина ръстът дори ще е двоен и ще достигне увеличението на брутния вътрешен продукт - 4.7%. Това е прогнозата на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Неправителственото сдружение бе създадено, след като бе закрита едноименната структура към министерство на финансите.

Ръстът на общото потребление се очаква да бъде 1.9% през т.г. и 3.8% през 2012 г. Именно разширяването на вътрешното търсене ще стимулира растежа на БВП през следващите две години. Свитото потребление задържаше през м.г. страната да излезе от кризата.

Десетки училища са пред фалит заради рекордни местни данъци
в. Сега

След като изненада фирмите с драстичен скок на местните данъци и такси, държавата шокира с рекордни сметки училищата и културните институции. Десетки учебни заведения и други институции, настанени в общински и държавни сгради, са получили бележки, че дължат петцифрени суми за такса смет и данък сгради, а разходите за това не са планирани в бюджетите им.

Проблемът идва от поредната недомислена поправка в закона за местните данъци и такси, която се прилага избирателно от общините и взривява справедливостта във финансирането на институциите.

За рекордни суми за такса смет и данък сгради вече сигнализираха директори на училища във Велико Търново, Пловдив, Русе, Белене. По данни на местната управа училищата във Велико Търново дължат за такса смет общо 460 000 лв. Най-голямото училище - СОУ "Емилиян Станев", трябва да плати 67 000 лв., за останалите училища сумите надхвърлят 40 000 лв. Отделно от такса смет училищата във Велико Търново тази година за пръв път бяха обложени и с данък сгради.

Ревизии на флашка
в. Стандарт

Данъчните използват все по-често компютърни технологии в ревизиите си. Популярност набират електронните дистанционни ревизии на фирмите, научи "Стандарт". Повечето компании използват счетоводен софтуер, който генерира специални одитни файлове с информацията, която е нужна на данъчните - например всички издадени и получени фактури. Данъчните отиват в офиса на фирма и на флашка копират въпросния одитен файл. След това в своя офис данъчните обработват получената информация със специален софтуер и откриват рисковите сделки, на които трябва да се обърне по-голямо внимание. Одитният файл от фирмите може да се вземе от данъчните дори по интернет и така посещение в офиса на компанията да се прави много рядко. Но засега информацията се взима на флашки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.04.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още