IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата дава на прокуратурата доклада за одита за скъпите лекарства

Налице са данни за вреди при изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването

12:40 | 08.04.11 г.
Сметната палата дава на прокуратурата доклада за одита за скъпите лекарства

Сметната палата изпраща на прокуратурата доклада за извършения одит за реда за отпускане на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, съобщи палатата.

Сметната палата е установила небрежност при планирането и лошо управление на проекта за изграждане на централизирана информационна система. Тя не работи повече от две години, изтекъл е срокът на закупените и платени изцяло лицензи за софтуера и те реално не са използвани. Налице са данни за вреди при изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването, обясняват от одитната институция.

С разработване и внедряване на централизирана информационна система за отпускане на скъпи медикаменти за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване е трябвало да се улесни процесът до крайното получаване на лекарства от пациентите. Целта е била автоматизиран обмен на данни между лечебните заведения, принадлежащите им аптеки, районните центрове по здравеопазване, доставчиците на медикаменти и Министерството на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви преди около месец, че информационната система няма да проработи, а платената изцяло авансово обща сума по договора в размер на над 2 милиона лева е на практика пропиляна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още