IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Някои лекари работят за по-малко от 500 лв.

На места медиците получават над европейските възнаграждения

12:10 | 08.04.11 г. 2
Ст. Константинов: Някои лекари работят за по-малко от 500 лв.

Все още в България има лекари, които работят за по-малко от 500 лева на месец и медицински сестри, които получават по 300-350 лева. Много е малък делът на тези, които имат такива възнаграждения, но те все пак съществуват. Това призна пред БНР министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

„Министърът има много ограничени механизми, за да въздейства върху заплатите в определени лечебни заведения. Те имат значителна свобода и автономност, а финансирането се прави изцяло от здравната каса“, обясни Константинов.

Министърът допълни, че има места, където медицинският персонал получава малки заплати, но и места, където лекарите получават значително, дори над европейските суми възнаграждения. Според него възможност за по-справедлив баланс в заплатите на медицинските лица е възможен с въвеждането на диагностично свързаните групи.

"Тогава и доходите ще бъдат по-справедливи. Не съм на мнение, че трябва да има уравниловка и всички да бъдат на щатове, но не съм и на мнение, че определени лекари заслужават да имат 20, 30 или 50 пъти по-големи заплати от други, просто защото ред обстоятелства са наложили цената на техния труд да бъде толкова висока", коментира министър Константинов.

По думите му, въвеждането на диагностично свързаните групи се бави, защото има голяма съпротива от някои кръгове, които са заинтересовани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
popov4e
преди 13 години
Вярно е министър Константинов, че има лекари с по-малки заплати от 500 лева.А тези лекари не са нито по-малко квалифицирани, нито по-малко човечни или медицински грамотни.Просто управителят им не се интересува от работата, от болницата, от пациентите, а само от себе си.За управителя денят е трудов и осигурителен стаж, врътки и далаверки, пийване и малко мезене на пийването.Интересното е, че никой не смее да сигнализира за ситуацията в никакво министерство- ни на транспорта, ни на здравеопазването. А и министерствата надали се сещат, че трябват проверки.На всичкото отгоре въпросният управител е неоткриваем, когато дойде ден за заплати- за тези мижави и нещастни заплатици.Така тези, които ни лекуват по два-три месеца са и без тези парици. Профсъюза при преструктурирането се е разпаднал, още не се е създал нов, така че, имай стимули и лекувай добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Роки
преди 13 години
Не съм на мнение, че трябва да има уравниловка и всички да бъдат на щатове, но не съм и на мнение, че определени лекари заслужават да имат 20, 30 или 50 пъти по-големи заплати от други, просто защото ред обстоятелства са наложили цената на техния труд да бъде толкова висока-----------------+1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още