IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В АЕЦ Козлодуй се използва само свежо гориво, потвърди проверка

Продукцията на ядрено гориво от руската компания ТВЕЛ е обект на сертифициране и отговаря на най-стриктните международни стандарти

14:59 | 07.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
В АЕЦ Козлодуй се използва само свежо гориво, потвърди проверка

Горивото за АЕЦ Козлодуй е изцяло произведено чрез обогатяване на природен уран, т.е. е „свежо“ и отговаря стриктно на техническите характеристики, договорени между българската и руската страна. 

Това потвърди проверката и съответно изготвения научен доклад на независимия експертен съвет, назначен през януари със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, съобщиха от министерството.

Продукцията на ядрено гориво от руската компания ТВЕЛ е обект на сертифициране и отговаря на най-стриктните международни стандарти в тази област.

Експерти на АЕЦ Козлодуй винаги са имали възможност да провеждат качествен контрол и инспекция на производствения процес на горивото. Самото гориво минава през входящ контрол преди да бъде заредено в реактора.

Проверката беше инициирана заради твърдения в публичното пространство на физика Георги Котев, че при прехода от касети тип „ТВС-М“ към касети тип „ТВСА“ в блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй е използвано ядрено гориво от преработен уран (рециклирано гориво), което е по-евтино от свежото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
gikotev
преди 13 години
Лъжецът Котев от все сърце и с цялата си душа копнее и страстно желае да бъде осъден и да върне незаслужено похарчените, по негова вина милиони левове народни пари. Наистина много иска, но организираната престъпна група, наречена за прикритие Правителство на ПБ, "великодушно" маха с ръка и отминава. Нали парите не са ги дали от своя джоб, а са ги взели от вас!!!! Точно така, уважаеми читатели на ***. Вестникът ви казва "истината". Вие сами преценете дали да му вярвате и във всичко друго дето ви казва ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Нещо вече нямам вяра на подобни проверки.Най-малкото, заради диаметралния обрат в отношението на правителството. Къде са правени проверките е с проби от какъв материал? Те хората са имали възможност не два, ами сто и два пъти да подменят това-онова особено, ако подобна проверка би ги дискредитирала. Скромно мнение - можете да не го отчитате, все тая. Пък и никой няма без бой да си признае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 13 години
А сега ще последва ли нещо за лъжеца Котев?Или в БГ всеки може да си говори глупости, да пуска партенки и лъжи, да трови живота на обществото и държават, да се налага плащания за проверки и опровержения, но последствия за лъжците никакви?!То ако имаше справедливост в това отношение Янето отдавна трябваше да гние по затвори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още