IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 април

07:52 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 април

Чиновници крият доходи на роднини зад служебна тайна
в. Сега

Чиновници и ведомства обявяват всевъзможни неща за служебна тайна в опит да скрият всякаква информация. Това обяви вчера председателят на Държавната комисия по сигурността на информация (ДКСИ) Цвета Маркова. Тя даде пример с общински и областни администрации, които са си позволили да обявят за служебна тайна дори доходите на роднините си.

По този начин те криели информация, която по закон трябва да е публична. Маркова отказа да конкретизира за кои администрации става дума, но заяви, че за последната година е имало масови опити на чиновници в различни ведомства неправомерно да обявяват данни, документи и информации за служебна тайна.

Преди време МО бе обявило за служебна тайна дори проучванията на социологическите агенции, в които има отрицателни изводи за армията.

Билки и чайове няма да се регистрират като лекарства
в. Сега

Редът за регистрация и продажба на чайове, билки и хранителни добавки с билки няма да се промени от 1 май, увериха от здравното министерство. Напоследък зачестяват публичните опасения и оплаквания на производители на билки и на лечители, че продуктите им ще изчезнат от пазара, тъй като заради евродиректива трябва да се пререгистрират като лекарства.

Според директивата, която е описана и в българския закон за лекарствата, до 30 април 2011 г. съществуващите на пазара традиционни растителни лекарствени продукти трябва да се регистрират в Изпълнителната агенция по лекарствата. Облекчения ползват такива, които докажат с експертни становища, че техните растителни продукти имат поне 30 г. употреба в световната медицинска практика. Те плащат по-ниски такси за регистрация и от тях не се изискват задължителните за останалите медикаменти клинични изпитвания.

Губим 1 млрд. по ФАР
в. Стандарт

България губи близо 500 млн. евро, или около 1 млрд. лв., по програма ФАР за целия период на финансиране. Това сочи статистиката на финансовото министерство за изплатените суми и за общия бюджет на предприсъединителната програма на Европейския съюз.
Оказа се обаче, че България ще загуби не само средствата, за които не са били подготвени проекти. Страната ще се лиши и от договорените суми, които все още не са разплатени по съответните проекти до изтичане на срока на програмата. Причините за неусвояването на парите по ФАР се коренят в управлението на предишните правителства.

Ковачки слага ръка на пернишкия ТЕЦ
в. Стандарт

Енергийният магнат Христо Ковачки захапа и пернишката топлофикация. Чрез две приближени фирми бизнесменът може да вземе без нито лев ТЕЦ „Република”. Това става възможно, след като ВКС отхвърли жалбата на изпълнителния директор на топлофикацията Михайл Ризов срещу оздравителната програма на дружеството.

Планът, приет от пернишкия окръжен съд през ноември 2009 г., предвижда изплащане на около 100 милиона лева на кредитори. Почти цялата сума е калкулирана като вземане на фирмите „Бови тур” и „Стийм Трейдинг”. Ризов сезира главният прокурор, че мажоритарните кредитори са структури на Ковачки и започна обжалване на оздравителната програма.

Национален протест срещу банките и частните съдебни изпълнители
в. Стандарт

Протест срещу монопола на банките и произвола на частните съдебни изпълнители организират на 18 април от Националната асоциация на българския бизнес. Това съобщи председателят на организацията Светлозар Николов. Шествието ще започне от БНБ, ще мине пред сградата на Министерския съвет, няколко банки и ще се отправи към Върховния административен съд, обясни Николов. Очаква се протестът да обхване и останалите градове.

Според него лихвите на финансовите институции са нереално високи, банките поставяли почти еднакви условия, дори договаряли помежду си рекламните кампании. Николов обясни, че изборът на дата за протеста не е случаен, тъй като в същия ден във Върховния административен съд започва обжалването на решение на Комисията за защита на конкуренцията, според което няма картел на банковия пазар у нас.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 11.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още