IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 април

07:26 | 06.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 април

И с дълг пътуваме в чужбина

в. Стандарт

Всеки български гражданин може да напуска страната, дори ако не си е платил частен дълг. Това постанови с тълкувателно решение Общото събрание на колегиите при Върховния административен съд (ВАС).

Магистратите решиха, че разпоредба от Закона за българските лични документи противоречи на правото на Европейския съюз и затова подлежи на отмяна от съда. Това означава, че всеки гражданин, който смята, че правата му са нарушени, чрез стопирането му да напуска страната, може да атакува това решение пред съответния съдебен орган.

Eкоданък за чаши и чинии от пластмаса

в. Стандарт

Нов екоданък върху за пластмасовите чинийки и чашки за еднократна употреба може да предложат от министерството на околната среда. Причината е, че хората ги хвърлят безконтролно и така замърсяват природата, каза екоминистърът Нона Караджова.

От 1 септември за всяка найлонова торбичка, тънка под 15 микрона, ще се плащат 15 ст. такса. Подобна такса можело да се сложи и за пластмасови чинийки, чашки, лъжички и бъркалки. По-добър вариант за опазване на природата обаче даде търговската верига "Пикадили", която започна да предлага "торбички под наем". Зелените полидегралексови пликчета на веригата са тънки 15 микрона и струват 5 ст. Но клиентите може да ги върнат в магазина, след като са ги използвали, дори да са скъсани, и да си получат обратно парите.

Фирми ще декларират пред БНБ сметките си в чужди банки

в. Сега

Фирми и еднолични търговци ще са длъжни да декларират пред БНБ всяка сметка, която откриват в банка в чужбина. Това ще става в рамките на 15 дни след откриването на влога, гласят предложения за промени във валутния закон, публикувани на сайта на финансовото министерство.

Целта е централната банка да разполага с точни данни, за да изготвя коректно статистиката за платежния баланс. "И в момента юридическите лица декларират сметките си в БНБ, но текстът не е достатъчно ясен и има нужда от прецизиране", обясниха финансови експерти пред "Сега". БНБ няма задължение да подава редовно тази информация на данъчните или ДАНС при разследване на финансови злоупотреби.

Липса на пари затвори община Хасково

в. Сега

Заради финансови проблеми и запорирани сметки община Хасково спря работа, а нейните служители излизат в отпуск за една седмица, съобщи Би Ти Ви. Това стана с решение на хасковския окръжен съд от февруари и след потвърждаването му от пловдивския апелативен съд.

Съдът бе сезиран от две фирми, на които кметството дължи 3.5 млн. лв. за строителство на пътища и къщи за социално слаби. Общината ще издържи на финансовата блокада най-много месец, след което детските градини ще останат без топлина и храна, обявиха тогава от кметството.

Първите 13 посланици с досиета ще бъдат прибрани през май

в. Дневник

Първите 13 посланици на България от общо 35, огласени като агенти на разузнавателните служби на комунистическия режим, ще бъдат прибрани в България на 1 май, научи „Дневник“ от дипломатически източник.

Посланиците в Сараево, Атина, Букурещ, Тбилиси, Белград, Пекин, Стокхолм, Вилнюс, Берлин, Минск, Скопие, представителството пред ООН в Ню Йорк и представителството при ЮНЕСКО в Париж ще получат заповеди за служебно пътуване до София, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици.

Природозащитници: Експертите от Брюксел не видяха еконарушения в Рила

в. Дневник

Експертите от Европейската комисия (ЕК), които вчера бяха на проверка в Банско и Сапарева баня, не са открили екологични нарушения в Рила и обмислят спиране на наказателна процедура срещу България. Това съобщиха от екосдружението „Граждани за Рила“, които са се срещнали с представителите на Брюксел.

Сдружението е сред жалбоподателите, по чиито сигнали Еврокомисията започна наказателната процедура срещу България за нарушения при строежи в Рила. Делегацията посети Седемте рилски езера и огледа лифта на фирмата „Рила спорт“, за който организациите сезираха Брюксел.

Токът поскъпва с до 5 на сто от 1 юли

в. Новинар

С до 5 процента ще се увеличи цената на тока от 1 юли. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. През февруари трите дружества внесоха в комисията предварителните си заявки за поскъпване на услугата.

От ЕВН поискаха електроенергията да повиши цената си с около 5 процента, а от Е.ОН и ЧЕЗ – с близо 15 процента. Ако има увеличение, то ще е минимално, като исканията на дружествата ще ги прегледаме от гледна точка на инвестиционните им програми, уточни Семерджиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Нов екоданък върху за пластмасовите чинийки и чашки за еднократна употреба може да предложат от министерството на околната среда. Причината е, че хората ги хвърлят безконтролно и така замърсяват природата, каза екоминистърът Нона Караджова.Тъй значи, вместо глоба за нарушителите - глоба за всички? Глупости на търкалета!Фирми и еднолични търговци ще са длъжни да декларират пред БНБ всяка сметка, която откриват в банка в чужбина. Туй на какво прилича, на режим а-ла Китай ли? Не живеем в пандиз!От ЕВН поискаха електроенергията да повиши цената си с около 5 процента, а от Е.ОН и ЧЕЗ с близо 15 процентаИ тук ли трябва скандал а-ла Лукойл за да се усетят компаниите че така не може да продължава???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
А Гоце кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още