IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват аптеките за продажба на лекарства без рецепта

Наложените глоби за това нарушение през миналата година са за 600 000 лв.

15:12 | 05.04.11 г.
Проверяват аптеките за продажба на лекарства без рецепта

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) започва проверки по аптеките за това дали се продават медикаменти по лекарско предписание без рецепта, в това число и антибиотиците, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Българите приемат 80% от антибиотиците в домашни условия, едва 20% се поставят в болниците. Това съотношение в западноевропейските страни е още по-поляризирано - употребата на антибиотиците извън болниците стига до 95%. Според експертите в министерството е изключително важно употребата на антибиотици да става само по лекарско предписание и след вземане на материал за микробиологично изследване. Точно такава е практиката в икономически развитите страни.

У нас е налице тенденция пациентите да прибягват до самолечение и да си купуват антибиотик без да е предписан от медицински специалист. Две трети от нарушенията при проверките на ИАЛ в аптеките са за даване на лекарства с рецепта без клиентът да е имал такава, показват данните за 2010 г. От 228 наказателни постановления през миналата година, 157 са били за отпускане на лекарствени продукти без рецепта, а наложените глоби са в размер на 600 000 лв.

Неправилната употреба на антибиотиците е изключително тревожна тенденция в целия свят. У нас има разрешени за употреба 61 вида антибиотика. Те се продават под 197 търговски имена и 375 лекарствени форми.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още