IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималните заявки за големите курорти през лятото вече са осигурени

Цените на почивките на море това лято по всяка вероятност ще са същите като миналата година

14:10 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Към началото на април големите морски курорти и комплекси у нас вече са си осигурили минималната заетост на легловата база за лятото, коментира за Investor.bg председателят на Българска туристическа камара проф. Цветан Тончев.

Още не са си гарантирали минимума заявки за почивки през лятото малките селища по Южното Черноморие. По думите на Тончев годината се очертава като цяло добра за българския туристическия сектор на фона на пазарната конюнктура в региона.

Той прогнозира, че като се има предвид това, както и добрият току-що приключил зимен сезон, то може да се очаква, че приходите от чуждестранни туристи за 2011 г. ще достигнат около 3 млрд. евро. За 2010 г. те бяха 2,72 млрд. евро.

По предварителни данни приходите от чужди туристи за зимния сезон 2010-2011 г. са около 250 млн. евро, което е ръст от 10% спрямо предходната зима.

Увеличението на броя на чуждите туристи за годината по прогнозни данни на туристическата камара ще е около 10%. Очакванията са за най-висок ръст на руските туристи – от 15-20% - но той би могъл да е и още по-висок, ако цената на визите беше по-ниска от 55 евро на човек, смятат от бранша.

По абсолютна стойност, както е вече години наред, най-много ще бъдат гостите от Германия. Очакванията са за забележим ръст на броя на туристите и от съседните ни страни.

Цените на почивките на море това лято по всяка вероятност ще са същите като миналата година или със съвсем слаб ръст, тъй като конкуренцията със съседните страни е голяма, коментираха хотелиери.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още