IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България се финансира при рекордно ниски за последните 3 години лихви

Доходността на нашите ДЦК в лева е по-ниска от тази в евро на Турция, Хърватия, Унгария, Литва или Румъния

10:39 | 05.04.11 г. 6
България се финансира при рекордно ниски за последните 3 години лихви

България се финансира при рекордно ниски за последните 3 години лихви от 3,51% по 3,5-годишни ДЦК в лева, съобщи Министерството на финансите.

На 4 април 2011 г. министерството пласира книжа с номинална стойност 55 млн. лева.

Съвкупната номинална стойност на заявените поръчки от първичните дилъри от тяхно име и за сметка на техни клиенти е била в размер на 100,8 млн. лв. при коефициент на покритие от 1,83.

На аукциона са участвали всички първични дилъри на ДЦК. Реализираната доходност затвърждава тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК и е най-ниската до момента за предлаганата емисия.

Спредът спрямо съответните германски федерални облигации е 1,43%, което е най-ниската стойност за емисиите в средносрочния сегмент от февруари 2008 г.

Разликата в доходността между българските и германските бенчмаркови книжа е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата (5Y CDS), който продължава низходящия си тренд и регистрира стойности под 200 б.т. за първи път след април 2010 г.

Постигнатата доходност на емисията, която е емитирана на вътрешния пазар и е деноминирана в национална валута, е под стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария (Baa3/BBB-/BBB), Румъния (Baa3/BB+/BB+), Хърватия (Baa3/ BBB-/ BBB-), Литва (Baa1/BBB/BBB) и Турция (Ba2/BB/BB+).

Понижаващата се рискова премия на държавата и устойчивата тенденция към намаляване на доходността, по която се финансира правителството, затвърждават доверието на инвеститорите в ДЦК към провежданата фискална и макроикономическа политика, заявяват от Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pacholuu
преди 13 години
При тази доходност ПФ-тата не се натискат, има и по добри алтернативи така че вече не очаквайте големи презаписвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
За два дни от две банки идваха при мен някакви девойки да ме убеждават колко е изгодно да взема от тях кредит точно сега. Явно имат огромен финансов ресурс банките, който няма на кого да пласират понеже платежоспособни кандидати или липсват или вече не искат да си имат работа с тях. С тези кални номера от последните две години банките сами изгониха клиентите си, така че да се радват сега на 3,5% доходност и да забравят за 13-14%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
al64ad
преди 13 години
Ще ги източва докато има за източване.Мераклиите са намаляли двойно от предишните емисии.Не емитира външни облигации сега, защото паричките ще бъдат изпапани немедленно/отделно ,че ще тръгнем по Португалски път/ и когато дойде времето за рефинансиране на външния дълг вместо 8 % ,ще му поискат двуцифрена лихва.Та, в ситуацията в която се намира финмина /от една страна зинала популистка паст- от друга празния брашнян чувал/,това е единственото решение.Проблема е че се прекалява със смехотворния и некадърен пиар.Дразнещо е когато те вземат за абориген.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Това са основно рефинансиране на падежиращи емисии ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 12
metody72
преди 13 години
Дянков се чуди как да вземе нов заем и да загроби държавата още повече което е неизбежно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
Mr_crash
преди 13 години
" Огледалце огледалце, я кажи... "Мурафетите на Дянков край нямат! Много е лесно на вътрешния пазар да източваш разни пенсионни и други фондове. Истината ще излезе когато му потрябват 1 милиард евро. Тогава ще види колко струват бъргарските ДЦК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още