IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г. Гълъбов: Кризата имаше положителен ефект за домакинствата, фирмите и банките

Вече има увеличаващо се търсене от фирми, които развиват нови проекти, основно експортноориентирани, заяви изпълнителният директор на Емпорики Банк България

15:58 | 04.04.11 г. 6
<p>Гълъбин Гълъбов. <i>Снимка: Investor.bg</i></p>

Гълъбин Гълъбов. Снимка: Investor.bg

Преди кризата имаше висок ръст на потреблението на база кредити, имаше хора с потребителски и ипотечен кредити и кредитна карта, а сега и добрите кандидат-кредитополучатели внимават, когато кандидатстват за кредит.

Те се въздържат, те внимават, заяви Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на Емпорики Банк България на международния форум "Банки Инвестиции Пари", на който Investor.bg е медиен партньор.

Оздравяващ ефект има не само за хората и домакинствата, но и за банките, които сме вече по-внимателни и не търсим само обезпечение, но и доход, и добри проекти.

В последните години доста от фирмите, които се управляват солидно, предприеха стъпки по преструктуриране на постоянните разходи.

Ако се направи едно измерване каква е средната производителност на труда преди и след кризата - би се видял значим ръст. Сега фирмите много внимателно преценяват всеки един проект, докато тогава се инвестираше масово, за да не бъде пропусната дадена възможност. Затова за фирмите кризата има позитивен ефект, смята Гълъбов.

В банките вече не разсъждаваме толкова с розови очила, гледайки напред, а всеки проект се преценява внимателно - първо индустрията, после как фирмата се вписва в индустрията, какво е качеството на управлението, желанието за преструктуириране, какви са доставчиците.

Защото в нашия бранш големият бич е междуфирмената задлъжнялост и не гледаме позитивно на кандидат кредитополучатели със задлъжняли клиенти, уточни Гълъбов.

Фирмите, които кандидатстват за кредит са два типа - такива с ликвидни затруднения и други, които са си направили добре сметката и вече виждат нови възможности.

Вторият тип кредити за моя най-голяма радост се увеличават, особено при фирмите с експортна насоченост - при тях има назначаване на персонал и нови проекти. Там вече има отлепване, сподели банкерът.

Все пак банките не могат да инспирират търсене у клиентите. Те могат да направят по-ясен и достъпен кредитния продукт.

Положителното е, че само през ноември и декември 2010 г. ипотечният кредитен пазар реализира нетно нарастване със 100 млн. лв.

Началото на годината е традиционно по-слабо, но очакваме тенденцията на ръст да се прояви и през 2011 г. Това, което ме радва, е, че наблюдваме реклами и на фирмени кредити, особено за малкия бизнес, споделя Гълъбов.

Ако през 2010 г. бяхме фокусирани върху оздравяване на клиенти, през 2011 г. трябва да се насочим върху намирането на нови клиенти, за да генерираме нови приходи, смятат в Емпорики Банк България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Алексов
преди 13 години
Спомням си,че преди време в Инвестора /в коментарите/ имаше информация, че този 'банкер' имаше обща фирма с Ристич, а БНБ си замълча. Не вярвам, че от малка банка, която работи на загуба през годините и никакво обслужване, може да събере данни за икономиката в България. А дали този, може да прави изводи ? Съмнявам се, като се има в предвид резултатите. С две думи - нелицеприятен субект,от губещо звено да ми "дава" насоки и да ме търси за клиент е равно на антиреклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
rogers
преди 13 години
И кой ти каза че банките са намазали? Лихвите са високи не само по кредитите но и по депозитите, а отпуснатите кредити са много по малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Положителното е, че ако бяхме продължили още 3-4 години по стария начин сега не само тези кредитополучатели, а и цялата държава да е фалирала. Пример - Ирландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Несполучливо и манипулативно заглавие на статията.Положителен ефект за всички да има от кризата - това и Кант, и Хегел заедно не могат да аргументират. Фактите не обуславят това заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
user##
преди 13 години
Какъв положителен ефект има кризата, за редовен кредитополучател, на когото му се вдига лихвеният процент? Все още не мога да усетя този положителен ефект, колкото и да се опитвам. За банките е ясно - приходите от лихви са до небето. Това че такива като г-н Гълъба слагаха всички , които имаха лична карта под един знаменател, когато раздаваха кредити е друг въпрос. Според мен е въпрос на финансов далтонизъм банката да носи розови очила ... или може би за друга ориентация......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
О да, банките определено намазаха - с лихвени проценти двойно и тройно по-големи от тези в ЕС!Домакинствата все още се опитват да оцеляват, фирмите в голяма част де-факто фалираха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още