IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Ягодин: Надявам се през 2011 г. лошите кредити да започнат да намаляват

Икономическият ръст през тази година ще подпомогне процеса, смята банкерът

15:07 | 04.04.11 г. 5
А. Ягодин: Надявам се през 2011 г. лошите кредити да започнат да намаляват

Хубавата новина от последните 2 тримесечия на 2010 г. и от началото на 2011 г. е, че регистрираме забавяне в темпа на нарастване на проблемните кредити, въпреки че като абсолютна сума те продължават да растат, заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка на международния форум "Банки Инвестиции Пари", на който Investor.bg е медиен партньор.

Забавянето на темпа на нарастване на лошите кредити е първият сигнал за решаване на проблема с лошите кредити. Също така банковата система генерира печалба, която може да покрива новите провизии, сподели Ягодин.

Често се цитира, че лошите и преструктурираните кредити достигат 20%, но от тях половината са преструктурирани, тоест банките и клиентите са намерили споразумение, уточни банкерът.

През 2010 г. имаше значителна експанзия по линия на спестяванията на домакинствата. Това е позитив за банковата система, защото има приток на ресурс, но това бе и негатив, защото има отложено потребление. Надявам се и тази тенденция да се обърне през 2011 г., изрази надежди Ягодин.

Според него е спрял процесът на намаление на кредитния портфейл на банковата система, въпреки че ръстът през 2010 г. беше минимален. През 2010 г. намаляваха депозитите на фирми, но от началото на 2011 г. тенденцията е обърната, като, надявам се, това е резултат от набирането на ресурс, който да помогне за ръст в производството, както и по линия на компаниите майки, които виждат, че 2011 г. ще бъде годината на икономическия растеж за България, каза той.

Намалението на дела на лошите кредити през 2011 г. може да дойде по два начина, като и двата са свързани с ръста на икономиката. На първо място, това са поръчките за износ, както и вътрешното потребление, което да провокира търсене на нови кредити. А когато расте кредитният портфейл и има намаляване на проблемните кредити, съотношението между двете ще се обърне в позитивна посока, смята Ягодин.

Ликвидността е важен фактор, тъй като я има в момента, а тя струва пари и ако не бъде инвестирана в кредити, ще намали рентабилността на банковата система, уточни Ягодин, като посочи стабилността и високата капиталова адекватност на банковата система в България, които са недостижими за развитите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
re100
преди 13 години
Напълно нормално е г-н Ягодин да се надява, защото иначе ще трябва да си ходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
g5kov
преди 13 години
Съвсем не е оптимист, защото ако беше нямаше да използва глагола "надявам се", а "очаквам". Явно от банковите върхове нещата изглеждат по-трагични от всичкото говорене и е неразбираема всякаква еуфория била тя борсова, предприемаческа, потребителска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Ха, всички нормални икономики използваха централните си банки за натиск и ефективно свалиха лихвените проценти по кредитите - за да оцелеят кредитополучателите.В България стана точно обратното - банките затлъстяха на гърба на фирмите и хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Повечето кредити са 10-20г и за да ги обслужват хората и фирмите са си правили сметката че доходите им ще са кото от преди кризата. В момента всички резерви, душеци, буркани и т.н. са изтупани и ножа е упрял в кокала. Фалитите тепърва предстоят поради междуфирменото задлъжняване и свитата икономика. Тия икономисти слепи ли са, *** ли или четат статистиката като дявола евангилието. Вече се говори за контролирано фалиране на Гърция и Ирландия и за помощи за следващите в редицата. Има още много държвави с сериозни външни дългове САЩ, Великобритания, Германия, Испания и др. които се държат единствено на старите си лаври. От виско се пада по-лошо, но помнте от мен че това не е най-лошото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Фактите?Лошите кредити продължават да се увеличават въпреки оптимистичния тон на господина Ягодин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още