IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови работни места и инвестиции планират германски компании на българския пазар

До 2015 г., ако България излезе от кризата, се очаква удвояване на стокообмена и на германските вложения у нас

13:02 | 04.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нови работни места и инвестиции планират германски компании на българския пазар

Членовете на Германско-българската индустриална и търговска камара (ГБИТК) очакват през тази година да бъдат разкрити повече работни места, да направят повече инвестиции и да имат по-големи обороти, съобщи Митко Василев - главен управител на камарата. Той представи данни от анкета на организацията сред нейни членове, съобщи БТА.

Изследването се прави от 2005 г. В тазгодишното проучване са участвали 68 фирми. В камарата членуват около 450 фирми.

Близо 42% от членовете на камарата желаят да увеличат броя на служителите си. Досега германските компании са открили в страната около 50 000 работни места. Една трета от фирмите планират да инвестират повече през тази година, а 20,9 на сто ще намалят вложенията си. 58,2 на сто от анкетираните отчитат ръст на продажбите, а 13,4 на сто се опасяват от спад в приходите.

По данни на германската статистика през 2010 г. спрямо предходната има ръст от 22,5 на сто на стокообмена до 3,9 млрд. евро, при 3,3 млрд. евро през 2009 г. 33,3% е ръстът на българския износ за Германия, а на вноса от Германия - 15 на сто.

До 2015 г., ако България излезе от кризата, се очаква удвояване на стокообмена спрямо 2009 г. и удвояване на германските инвестиции у нас. Василев съобщи, че камарата работи за привличането на германски компании от мебелната, текстилната и ВЕИ-промишленост да инвестират у нас.

Германските компании определят като много добро състоянието на данъчната тежест в страната, а отношението към данъчната система варира от добро до задоволително. Една от пречките пред германския бизнес е забавянето на връщането на ДДС.

Политическата стабилност е оценена като добра, а правната сигурност - задоволителна. Масовата оценка на германския бизнес по отношение на коректността при разплащанията е задоволителна. Според германските делови среди има какво още да се желае в борбата срещу корупцията. По въпроса за квалификацията на работна ръка и разходите за нея оценките са задоволителни.

Германските компании смятат, че България трябва да положи повече усилия за подобряването на ефективността на управлението, на инфраструктурата, правната система и борбата с корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
"33,3% е ръстът на българския износ за Германия, а на вноса от Германия - 15 на сто."Същински лъвове сме!?"До 2015 г., ако България излезе от кризата, се очаква удвояване на стокообмена спрямо 2009 г. и удвояване на германските инвестиции у нас." Дай Боже и да се утроят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още