IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 април

07:31 | 04.04.11 г.
Преглед на печата за 4 април

Близо 400 млн. лв. ще струва повишаването на пенсиите и минималната заплата
в. Дневник

Близо 400 млн. лв. ще струва на държавния бюджет до края на годината изпълнението на исканото от синдикатите увеличаване на минималната заплата, пенсиите и гарантирания минимален доход от 1 юли. Това показват разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ) и министерството на труда, представени на последното заседание на комисията по доходите към съвета за тристранно сътрудничество.

Увеличаването на пенсиите с 5.3%, повишаването на минималната и социалната пенсия, за което настоява КНСБ, би напомпало дефицита на НОИ с още 290 млн. лв. Недостигът ще трябва да се покриват с пари от държавния бюджет, т.е. от всички данъкоплатци и дори от пенсионерите с плащането на ДДС при покупка на стоки. За тази година планираният недостиг в осигурителните фондове е 1.390 млн. лв. Още през януари обаче пролича, че заради по-малкото приходи от осигуровки дупката ще е по-голяма.

И с новата директива за ипотеките: Държавите в ЕС сами ще решават за наказателната лихва
в. Дневник

Наказателната лихва при жилищните кредити остава национално решение, става ясно от предложенията на Европейската комисия за еднакви правила на пазара в ЕС и за този вид заеми. Другият чувствителен за потребителите въпрос - едностранната промяна на лихвата, също е оставен от ЕК да се решава на местно ниво.

Така дали ще има такса за предсрочно погасяване (по-известна сред клиентите като наказателна лихва) на жилищни кредити или не, в какъв размер и при какви точно условия ще се прилага, ако я има, ще се определя самостоятелно от отделните държави в ЕС, както и досега. Това означава, че българският законодател ще реши дали да вкара конкретен текст за цената и условията на предсрочното погасяване в съответния закон, който ще се изработва, за да се приложи директивата за жилищните кредити, или само ще се запише общ текст, който гарантира това право на клиента.

НАП сериозно се захвана и с длъжниците на осигуровки
в. Сега

От началото на годината до края на февруари НАП е събрала просрочени задължителни осигурителни вноски в размер на 136.8 млн. лв., обявиха от приходната агенция след запитване на "Сега". Данъчните обаче твърдят, че не могат да направят съпоставка с двата месеца на 2010 г., тъй като статистиката им била за тримесечие.

Сумата все пак е внушителна на фона на малко над 90-те млн. лв. за последните 3 месеца на м.г., когато данъчните са провели специална кампания, за да вдигнат събираемостта на просрочията. Тогава са били предприети действия към 6831 задължени лица.

Само 1% от българите с кредити сменят с лекота банката си
в. Сега

Едва 1% от българите, теглили заем за жилище, твърдят, че са сменили с лекота кредитора си през последните две години. Две трети от потребителите у нас пък изобщо не се интересуват от рефинансиране, сочи доклад на Европейската комисия за ипотечните кредити, представен в края на миналата седмица. От него става ясно, че като цяло европеецът рядко сменя кредитиращата го институция и обикновено не проявява интерес към предсрочно връщане на заемите си.

Мнозинството от българите - 62%, са заявили, че не са сменяли кредитора си през последните две години просто защото не се интересуват от рефинансиране, сочи докладът, който цитира проучване на "Евробарометър" от 2009 г. На същото мнение са и повечето граждани на другите 26 държави членки - 65%. Една трета от българите обаче обясняват, че не са сменили трезора си не защото не искат или защото смятат, че ще им е трудно, а по друга причина - например защото им излиза твърде скъпо и няма да спечелят нищо от операцията.

Вдигат курорт за 1,2 милиона до Гоце Делчев
в. Стандарт

Местността Попови ливади в Пирин може да се превърне в най-новия роден курорт. Амбициозната задача си постави община Гоце Делчев, която кандидатства с проект за 1,2 млн. лв. по ОПРР. В новия туристически център ще се провежда Фестивал на природата и алтернативната медицина. Ще се построят и трасета за биатлон и ски бягане.

Цената на брашното, захарта и олиото скочи драстично за година
в. Новинар

Цените на основни хранителни стоки са се покачили драстично за една година. Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По данни на ведомството най-голям скок се наблюдава при захарта, която е поскъпнала с 52 на сто. Голямо увеличение има и в цената на брашното, като в сравнение със същия период на миналата година стойността й е скочила с 49 на сто. С 48% пък се е увеличила цената на олиото.

Огромен скок в стойността има и при зеленчуците. С около 71% са се увеличили цените на картофите, зелето и чесъна. Намаление се наблюдава при оранжерийните краставици и яйцата. Според анализа на Държавната комисия през последните пет години има трайна тенденция за покачване на стойността на стоките. Въпреки това освен при захарта и млечните продукти, цените на останалите стоки не са надхвърлили стойностите от 2008 г.

Държавният ни сектор рекордьор в ЕС по принос към БВП
в. Новинар

Публичният сектор у нас формира значително по-висок дял от Брутния вътрешен продукт в сравнение останалите страни членки на Европейския съюз, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал. От асоциацията цитират данни от последното заседание на постоянната група "Услуги от общ интерес в Европейския икономически и социален комитет". Според тях държавата ни предоставя най-много услуги от обществен интерес в сравнение с останалите европейски държави.

Данните показват, че у нас страната ни предоставя такъв тип услуги, които имат принос към Брутния вътрешен продукт (БВП) от 36%. В останалите държави публичните услуги представляват 26 на сто от БВП. За дейности от обществен интерес се смятат тези от сферата на здравеопазването и образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още