IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се нареди на първо място в ЕС по скок в безработицата

Заставаме редом с изпадналите в дългова криза Гърция и Ирландия в челната тройка по увеличение на безработицата през последните 12 месеца

13:48 | 01.04.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

България се нареди на първо място по скок в безработицата за последните 12 месеца до февруари сред страните от Европейския съюз (ЕС), за които са налични данни за периода. 

Това показаха днешните данни на Евростат за пазара на труда в Европа, от които се вижда, че безработицата в България остава трайно над средното равнище за ЕС.

Делът на безработните от работната сила у нас е 11,6% през февруари в сравнение с 9,4% преди една година, което ни нарежда на първо място по увеличение сред страните членки.

В Гърция скокът на безработицата е малко по-силен от 10,2% до 14,1%, но данните са за последното тримесечие на 2010 спрямо същия период на 2009, защото по-нови не са налични.

След нас по темпове на влошаване на трудовия пазар се нарежда Ирландия с ръст в безработицата от 13% през февруари 2010 до 14,9% през февруари 2011 г.

Безработицата в България остава на ниво от 11,6% за втори пореден месец, докато в същото време средното й равнище в ЕС пада от 9,6% на 9,5% , отчитайки първото си понижение за последната повече от една година.

По този начин за 12-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС. До пролетта на миналата година делът на безработните у нас бе по-малък от средния за ЕС.

Данните на Евростат илюстрират различията в пазара на труда в страните от ЕС. Той е най-устойчив в Холандия, Люксембург и Австрия, където безработицата е между 4 и 5 на сто.

В Германия безработицата намалява осезателно от 6,5% на 6,3%, като спад в нивото й се отчита още в Белгия, Чехия, Италия и Словения.

Страните с най-висока безработица са Испания (20,5%), Литва (17,4%) и Латвия (17,3%). Данните за Литва и Латвия са за последното тримесечие на 2010 г., а тези за Испания са за февруари.

Към края на февруари в ЕС е имало малко над 23 млн. регистрирани безработни, от които 15,75 млн., или 68%, са в страните от еврозоната. В сравнение с януари броят им е намалял с 99 хил. в ЕС и 77 хил. в еврозоната, където безработицата пада от 10% на 9,9%.

От Агенцията по заетостта съобщиха в средата на март, че безработицата у нас е била 9,78% през февруари. Изчисленията на Евростат за безработицата в България се различават от тези на Агенцията по заетостта заради различната методология, която прави данните от страните в ЕС съпоставими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 13 години
безработица* и проблеми* . Малко бързо пиша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 13 години
Че правителството не се справя с безработизата това е ясно. Има някакви пробрами за преквалификация и образоание на човешките ресурси, но съм сигурен, че 10% от безработните най-много да са чували за тях. Няма никакво запознаване на обществеността. Отделно,че не ни се и работи много. Според ред проучвания със сходни резултати, ние сме с най-големите отпуски, най-много почивни дни в годината и най-малко време заетост. Всеки иска да взима голяма заплата, но докато се скатава на работното място и чака колегата да му свърши работата, мястото му е на улицата. Някой забварят, че не смв 1989 и затова страдат. Тогава кеф ти чистач и взимаш заплата като на директор на завод с 2 висши. Еми няма такива неща сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Ако приемем, че статистиката е обективна, остава да си отговорим на въпроса "Защо?". И дали и доколко причините за безработицата са извън безработните или в самите тях? На мен лично ми е трудно да си представя как един здрав и трудоспособен човек може да бъде безработен в условията на пазарно стопанство!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
milenkk
преди 13 години
+1 Време е за смяна на министри и стажанти на СБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
Да пак правителството ни виновно, че в България въпреки изключително ниското заплащане няма кой да наема нови работници. Ми такъв ни е бизнеса, такива са ни и работниците, специално в моя бранш може има много работни места, но никой не му се работи в България, отделно и от работодателите има доста да се иска, но така е толкова много сме затънали с шуробаджанащина и да цоцаме държавата, че са малко хората които с работа изкарват блага за нашето общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
all_trader2
преди 13 години
отново едно от "великите " постижения на титанът на иконмическата мисъл финансовия министър . бтв , резултатите в Латвия и Литва не са изненада за никой освен за нашите пишман икономисти дето дават за пример и Естония като модел за развитие , ето до какво води неолиберализма - до РАЗРУХА И МИЗЕРИЯ . oчакваме продължението .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
FINTA
преди 13 години
Браво Евг. Мислиш като истински "Капиталист"! Как няма да скочи, като знам какъв е бизнеса в България... И колко от тия безработни са наистина безработни? И колко от истнинските безработни са хора, които името си пишат с 2 правописни грешки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Kaoru
преди 13 години
Време е правителството да поеме политическа отговорност за постигнатите резултати и да деиства адекватно. Текущата политика е за постигане повсеместна декапитализация на бизнеса чрез такси, глоби и растяща бюрокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
evg9
преди 13 години
Поредното първо място, с което нашето правителство може да се гордее.И тъй като няма работа, защото дребния бизнес е унищожен а едрия предпочита да печели от ренти, предлагам на нашите управляващи да възстановят Строителни войски и да въведат повсеместна повинност. Така хем безработицата ще стане най-ниската /пак на първо място но в обратен ред/, хем ще си построим всички магистрали накуп. Нищо че половината работещи ще са с поне едно висше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още