IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: България няма да поема непосилна тежест от пакта Евро плюс

Общата сума на финансовия ни ангажимент към европейския спасителен механизъм ще бъде 3 млрд. евро, посочи Боряна Пенчева

17:40 | 30.03.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
МФ: България няма да поема непосилна тежест от пакта Евро плюс

България се включва в пакта Евро плюс, защото той отговаря на стремежа на правителството за провеждане на благоразумна фискална политика. Това заяви заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева при представянето на Националната програма за реформи в изпълнение на стратегията "Европа 2020" днес.

Пенчева съобщи, че ако България бъде присъединена към механизма, нашето участие би било 0,43 процента от общата сума от 80 млрд. евро или около 340-350 млн. евро внесен капитал и около 2,6 млрд. евро от капитала при поискване. Тоест общата стойност на финансовия ангажимент на страната ни би била към 3 млрд. евро, каза Пенчева.

“Постигнато съгласие да има 12-годишен гратисен период за страни като България, което означава, че страната няма да плаща непосилни вноски”, подчерта Пенчева.

“Подписали сме договора с желанието да участваме в еврозоната, а от всички политически сили това е определено като наш приоритет”, заяви тя.

Документът е отворен, 17 страни са се присъединили към него и само четири, които са най-големите евроскептици, не са се присъединили към пакта, каза Пенчева.

Тя посочи, че основните цели на пакта са увеличаване на конкурентоспособността и заетостта, сигурност на публичните финанси и фискална дисциплина.

В отговор на депутатски въпрос Пенчева посочи, че в момента не се дискутира на европейско ниво въпроса за изравняване на данъчните ставки. Ние можем изобщо да не се присъединим към инициативата за данъчна координация, каза Пенчева.

Депутатът от ДСБ Асен Агов заяви, че правителството е взело решение за присъединяване към пакта, без да го подложи на обсъждане в парламента.

“Страните, които са останали извън пакта - Швеция, Унгария, Чехия, Великобритания, не са евроскептици, а отстояват интересите си и това трябва да прави и България”, смята Агов.

Националната програма за реформи е създадена по указания на ЕК и тя е съобразена с конвергентната програма и с разчетите на ЕК за растеж до 2020 година, каза Пенчева пред депутатите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
vacko
преди 13 години
едната прозрачност е нужна. Да видим какво е тая сделка - добра или не за нас.А компетентността на разни ракообразни никого не убеждава - свикнали сме с некадърници. По-добре сами да видим и решим. А, Бойко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
sk.
преди 13 години
Извадено от текста:"Постигнато съгласие да има 12-годишен гратисен период за страни като България, което означава, че страната няма да плаща непосилни вноски, подчерта Пенчева."Май четем през редовете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Убеден съм, защото само на това сте способни, за нищо друго не ставате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
stdmv
преди 13 години
И за Бога, няма да спрем. Щом я направиха заместник министър след като 8 години не можа една пършива табличка да направи (наречена ИСУН).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
stdmv
преди 13 години
Не се коси. Борянка, и тя като Бойко, не може да смята: три милиарда, или три милиона. Не е разбрало момичето.Жалко за красотата й...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
IMRO
преди 13 години
Защо не вземеш да попрочетеш нещо, преди да коментираш? Пактът е задължителен за страните, които са в Еврозоната - а ние искаме или не искаме да влезем в нея? Ако се присъединим сега, условията на пакта (включително финансовият ангажимент) започват да се прилагат ЕДВА, когато влезем в Еврозоната. Тогава къде е проблемът? Ако искате да не влизаме, нека това се изкаже и да стане национален приоритет НЕвлизането в Еврозоната, но за бога, спрете с безогледното мрънкане за щяло и нещяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
milenkk
преди 13 години
Явно за госпожа Пенчева 3 млрд са джобни пари обаче от нашия джоб, и както винаги най-бедната и мизерна държава в европа не може да се надупи за кой ли път. Как така няма за увеличение на минималната работна заплата, а за някакъв измислен пакт веднага се намират пари. България отдавна е фалирала и няма нужда от тоя пакт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още