IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 2/3 не виждат причина за отказ от строежа на АЕЦ Белене заради Япония

Едва 28% са противниците на новите ядрени мощности, показа анкета на Investor.bg

08:36 | 01.04.11 г. 5
Анкета: 2/3 не виждат причина за отказ от строежа на АЕЦ Белене заради Япония

Страните от Централна и Източна Европа не трябва да се отказват от плановете си за строеж на атомни електроцентрали (АЕЦ), заявяват 67% от гласувалите в анкета на Investor.bg 1 407 читатели.

Правителствата на България, Чехия, Полша, Словакия и Словения са убедени, че няма да отстъпят от плановете си за строеж на атомни централи.

Едва 28% са противниците на новите ядрени мощности, а 5% не могат да преценят.

Преди десетина дни пмиерът Бойко Борисов изрази увереност, че АЕЦ "Белене" ще бъде построен, но при изпълнението на две условия - държавата да притежава 51% от проекта и от бюджета на страната ни да не бъдат давани пари.

Скоро обаче може да бъде подписан мораториум върху строежа на централата, докато не бъдат изчистени технически въпросите със сеизмичността, цената и други, предупреди премиерът.

Съществува активна дискусия дали са ни необходими нови електроенергийни мощности или не.

Основното неизвестно е навлизането на електроавтомобилите, които ще увеличат значително потреблението на електроенергия, според някои изследвания в пъти, но всичко зависи от скоростта на навлизането им в практиката, която за момента не е особено висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 13 години
Съжелявам че не съм гласъвал в анкетата, но съм абсолютно категоричен в това че използването на разграждащи се високо токсични и радиоктивни материали за затолпяне на вода са крайно неприемливи и недопостими в общество наричащо себеси развито. Човечеството много ще страда от "гения" Анщайн, тепърва ще наблюдаваме все повече умиращи от рак хора и животни. Ние погубваме сами себеси, защото последиците от радиацията се проявяват след десетки години. За мен това е пордния геницит който тр.да изтърпя. Чуствам се малцинство сред садистични ***. Иска ми се ако има бог да съди справедливо като започва със застъпниците на атомната енергетика и техните близки, неискам аз и хората който са малцинство да умираме с децата си преди нашите убийци, а те са всички ядрени лобисти, както и всеки който не се противопоставя открито на този толкова огромен проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Любен_Маринов
преди 13 години
..най-големият проблем на нашето общество е че всеки се бърка в точно тази работа, от която най-малко разбира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Scribbler
преди 13 години
2/3 sluchaino propusnati ot cetkata na estestveniya podbor...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
това че 2/3 не виждали причина ......тра-ла-ла....е добре за 1-во априлска шега...но, каква по-добра причина от това че там са вече на йодни таблетки ??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
georgis
преди 13 години
chestit 1 april:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още