IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите резултати от прединвестиционното проучване за „Южен поток“ готови до дни

В момента се извършва процедурата "разпределяне на капацитета" на "Набуко"

15:12 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Първите резултати от прединвестиционното проучване за „Южен поток“ готови до дни

Първите резултати от прединвестиционното проучване за газопровода „Южен поток“ на българска територия ще са готови до дни, съобщи днес на конференция в София министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трейков. Той допълни, че скоро след това ще е завършено и цялото проучване, след което ще се вземе окончателното инвестиционно решение за строителството на газопровода.

Относно газопровода „Набуко“ министърът информира, че в момента се извършва т.нар. "разпределяне на капацитета", след което предстоят инженерингови дейности.

За подобряване състоянието на електрическата мрежа високо напрежение се предвижда Националната електрическа компания (НЕК) тази година да инвестира 178 млн. лв., отбеляза Трайков. Трите електроразпределителни предприятия в страната през годината ще вложат в мрежата средно и ниско напрежение общо около 200 млн. лева.

По думите на Трайков за повишаване на енергийната ефективност и подобряване качествата на електропреносната мрежа трябва да се обърне внимание на новите технологии и по специално на т.нар. „умни мрежи“ (smart grid), които спомагат и за пестене на електроенергия.

Министерството на икономиката и енергетиката възнамерява да предложи на Европейската комисия (ЕК) голяма част от неусвоените досега средства по оперативна програма „Конкурентоспособност“ да бъдат пренасочени за научна дейност с практическо приложение, каквито са и „умните мрежи“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още