IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарства може да поскъпнат заради незаконен реекспорт

Асоциацията на собствениците на аптеки настоява да се изравнят цените на лекарствата в България с тези на останалите държави в ЕС

14:48 | 29.03.11 г. 2
Лекарства може да поскъпнат заради незаконен реекспорт

Незаконният реекспорт на лекарства би довел до увеличаване на цените им в пъти, ако не бъде преустановен, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Костов уточни, че този реекспорт ще повлияе на цените на лекарствата без лекарско предписание, тъй като другите са под строг контрол. Незаконният реекспорт е факт, защото в България цените на лекарствата са по-ниски от тези в останалите от Европейския съюз, обясни Костов. По думите му тази дейност се извършва от собственици на аптеки, които купуват огромни количества лекарства от български дистрибутори и ги изнасят и продават на чуждестранни дистрибутори на лекарства на по-високи цени.

Ако се изравнят цените на лекарствата в България с тези на останалите държави в ЕС, тогава ще се прекрати и незаконният реекспорт, допълни той. Някои цени ще се увеличат с проценти, но други - в пъти повече. По думите на Костов има собственици на аптеки, които купуват по 20 хиляди таблетки от дадено лекарство за месец, което е знак, че се извършва такъв реекспорт, тъй като аптеката не може да ги продаде за толкова кратък срок.

По неофициална информация легалният реекспорт на лекарства по лекарско предписание възлиза на 70 млн. лв. Никой не знае на колко възлиза нелегалният реекспорт, но вероятно цифрата е двойно по-висока, допълни Костов.

Всички аптеки в страната трябва да бъдат свързани с митниците и с Национална агенция по приходите, както стана с бензиностанциите, за да се преустанови незаконния реекспорт, заявяват от асоциацията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rootoffselo
преди 13 години
Тоя Костов не е в час !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Костов чува ли се какво предлага?Откъде накъде ще се изравняват цените вместо да се санкционира КОНТРАБАНДАТА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още