IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Протестиращите: Целим сваляне на цените на горивата, а не сваляне на кабинета

Реално е цените на бензина и дизела да паднат до около 2 лв. за литър, заявиха протестиращите срещу скъпите горива

19:45 | 27.03.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>Походът срещу високите цени на горивата в София. Снимка: БТА</p>

Походът срещу високите цени на горивата в София. Снимка: БТА

Втори протест с настояване цените на горивата да станат около 2 лв. за литър се състоя в София и още 14 града в страната. Протестиращите в столицата блокираха за 20 минути - до 17.10 часа, кръстовището на "Орлов мост", съобщиха за БТА от Центъра за градска мобилност.

Закъсненията на колите от градския транспорт достигнаха до повече от един час. По-късно за кратко
беше блокирано и едното платно на бул. "Цар Освободител". Протестното шествие тръгна в 13.00 ч. в няколко лъча от различни точки на столицата и се събра пред Народното събрание, където организаторите на проявата имат разрешение за протест до 19.00 часа.

"Потокът по бул. "Цариградско шосе" беше от около 3000 коли, а за лъча от "Люлин" имам информацията, че са били около 1000 коли", съобщи пред журналисти Славян Желязков, който се представи като медийното лице на протеста.

Той посочи, че полицаите са отбивали колите от шествието, за да ги разделят и да не се окажат всички на едно място. Желязков обясни, че протестното шествие се е забавило по бул. "Цариградско шосе", защото на някои коли е свършвало горивото и хората са слизали да ги бутат.

Иначе се движехме с 5 км/час, което е нормална скорост за София, добави той.

Славян Желязков посочи, че не е успокоен от едномесечния мораториум върху цените на горивата, защото за две седмици (от първия протест) е видял само три стотинки разлика в цената. Той уточни, че "целта не е да бутнат правителството", а протестират срещу монополите.

По информация на протестиращите при блокадата на "Орлов мост" един от съорганизаторите е бил отведен в Първо РПУ в столицата и по-късно освободен.

Срещу високите цени на горивата протестираха и в 14 града на страната. Снимки от протестите може да разгледате тук

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 13 години
До коментар 1 и други неразбрали.Протест трябва да има заради монопола на Лукойл, защото сега те командват парада в непазарна икономика. Хората казват бензина е скъп, управляващите да се сещат да разбият монопола. Петролът на световните пазари е нагоре, но надценката на Лукойл също е нагоре... заради монопола, да се размърда държавата тогажа!http://***.investor.bg/news/article/113727/335.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
kilievplbg
преди 13 години
Заплатите също са ценообразуващ фактор! Сравни акцизните ставки в България и тези в европейските страни с цени на горивата близки до нашите и ще разбереш, че това което си казал не е съвсем вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Svetoslav_Dimitrov
преди 13 години
големи сте умници, какво като заплатите били по-ниски? ами работната заплата не е ли ключов фактор при формирането на цената на каквото и да било, а в случая на цената на горивата? сложи и по-ниското качество на горивото, по-малки транспортни разходи и куп още неща, е как тогава ще плащаме гориво като на запад. говоря за работната заплата като ценообразуващ фактор в конкретната фирма, а не общи приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
ngeorgiev
преди 13 години
голяма невежост в повечето хора, какво може да направи правителството - да субсидира цените на горивата ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
salaga
преди 13 години
"Невероятно! Какво като заплатите ни са ниски, петролът е световна стока и цената му тук не може да е по-ниска от другите страни в ЕС. Какво като заплатите ни са по-ниски"Да бе, ама в Персийския залив цената в бензиностанциите е към 60-70 ст. за литър. Там рафинериите как аджеба работят, щом нашата е на загуба при цена над 1.30 лев на изхода от рафинерията? Че акцизите и ДДС формират другата половина от цената е друга история - такъв чиновнически грабеж има само в "ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА" към която наште чиновници са силно пристрастени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
Във Варна всичко мина организирано - младежи с ленти на ръката следиха за реда, отговаряха на питания и разпределиха колите и да кажа няколко добри думи за полицаите на магистралата, които дойдоха не да създават проблеми, а да помогнат да се избегнат такива и помогнаха до колкото можаха при изнасянето на автомобилите след края на протеста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Fiscalist
преди 13 години
От една страна е добре че хората са се организирали, но от друга поводът за протеста им говори за икономическа неграмотност... уви :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
хендехох
преди 13 години
Невероятно! Какво като заплатите ни са ниски, петролът е световна стока и цената му тук не може да е по-ниска от другите страни в ЕС. Какво като заплатите ни са по-ниски. Това няма НИЩО ОБЩО. Мисля да емигрирам от тази страна. Прекалено се напълни с комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още