IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СДС: Правителството не е наясно какво следва от подкрепата за Пакта за еврото

Мартин Димитров посочи като основен проблем искането за хармонизиране на данъците на ниво Европейски съюз

19:22 | 27.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
СДС: Правителството не е наясно какво следва от подкрепата за Пакта за еврото

Правителството не разбира какви ангажименти се поемат със заявената подкрепа за Пакта за еврото. Това посочи лидерът на СДС Мартин Димитров днес.

Според Димитров с присъединяването към пакта България става гарант за заем първоначално за 3 млрд. евро, а по-късно – за 6 млрд. евро, което е 1/6 от БВП на страната.

„Ние сме за ЕС и еврото, но България е най-бедната европейска страна и такъв воденичен камък не може да поеме”, каза Димитров.

По неговите думи другият сериозен проблем, който поставят ангажиментите към пакта, е искането на отделни европейски страни за хармонизиране на данъците в ЕС.

„СДС предложи въвеждането на 10-процентния корпоративен данък и на плоския данък, а единното данъчно облагане в ЕС ще бъде пагубно за България”, посочи лидерът на партията.

„В дискусията какъв да бъде ЕС ние не трябва да се съгласяваме със всичко, което ни се предлага, а да участваме активно във формирането на европейската политика, за да се постигнат добри условия както за България, така и за ЕС”, добави Димитров.

Председателят на СДС посочи, че поетите ангажименти подлежат на договаряне и проблемът ще бъде внесен за обсъждане в българския парламент.

На изнесено заседание във Велико Търново Националният съвет на СДС прие позиция, в която призовава правителството да овладее процеса с необоснования ръст на цените и незабавно и окончателно да спре проекта АЕЦ "Белене".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още