IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 март

08:47 | 26.03.11 г.
Преглед на печата за 26 март

България постави нови 30 въпроса за сигурността на АЕЦ "Белене"
в. Сега

България постави на руската "Росатом" нови 30 въпроса за безопасността на АЕЦ "Белене", съобщи икономическият министър Трайчо Трайков в парламента. Питанията са от Техническата комисия по проекта и са свързани с инцидента в японската ядрена централа "Фукушима-1" след земетресението и последвалото цунами. "Очакваме отговорите им, придружени с изследвания и доказателства", бе категоричен Трайков. Ще се искат и допълнителни гаранции за сигурността на "Белене", които трябва да бъдат потвърдени от МААЕ и от компетентните служби на ЕК.

Кабинетът прехвърля на кметовете държавни имоти в курорти
в. Сега

Държавните имоти в курортите, които не се стопанисват ефективно и имат потенциал за развитие, да бъдат прехвърлени на общините, е възложил на последното заседание на МС премиерът Бойко Борисов. Според Борисов местните управи ще се грижат по-добре за този ресурс от държавните ведомства, а вместо това сега са принудени да се оправдават, че не отговарят за тях.

"Аз съм убеден, че кметът винаги е по-добър стопанин от държавата на място, защото всеки ден преминава покрай тази баня или този извор и когато го попитат "Защо не направиш нещо с него?", той отговаря "Той е държавен". Аз съм отговарял много пъти, например, за банята в Банкя - едно дърво расте през покрива, вече сигурно е станало 10 метра. Баня от римско време на 15 минути от София. Аз от 22 години знам тази баня, която не се стопанисва от никого и се води на Министерството на здравеопазването", е заявил премиерът пред министрите. Според него някои общини години наред настояват да получат подобни имоти и получават неоснователно откази от държавата.

1 млн. за ремонт на Дунав мост
в. Стандарт

За рехабилитацията на Дунав мост имаме бюджет от 1 млн. лв. Това съобщи в Русе директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Сергей Михалев. Предстои почистване на съоръжението, поправяне на фугите и леко преасфалтиране на някои места, където е необходимо. Михалев обаче призна, че това няма да реши основния проблем на моста. Затова предстоят разговори за цялостен ремонт. Това може да стане с пари по ОП "Транспорт". Ще бъдат организирани и срещи с румънската агенция за пътищата, за да може да се заложи финансиране за програмния период 2014-2020 г. Сергей Михалев подчерта, че подобен проект може да се осъществи само в пълен синхрон от двете страни. По време на посещението му стана ясно, че се предвижда разширяване на отсечката на пътя от Бяла към Русе, която в момента е на проектна фаза. Очаква се финансиране, което трябва да бъде утвърдено в рамките на месец и половина.

Сеят тройно повече рапица заради биодизела
в. Стандарт

Бум в производството на рапица заради биодизела отчетоха от ОД "Земеделие" в Пазарджик. Спрямо миналата година, когато площите с маслодайна рапица в района са били 2200 декара, сега те са 6700, което означава, че увеличението е с 200%. Повишеният интерес към маслодайната рапица в областта се дължи на производството на биодизел от културата, коментират експерти. От декар площ средният добив е около 270 кг.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още