IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Найденов: Изравняването на субсидиите в земеделието остава приоритет за България

До момента по програмата за селските райони са договорени 33% и са разплатени 19% от планираните средства

16:55 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Найденов: Изравняването на субсидиите в земеделието остава приоритет за България

Основното искане на България за промяната на Общата селскостопанска политика след 2014 г. продължава да е изравняването на субсидиите, които вземат земеделските производители у нас и тези в старите страни членки. Това стана ясно от изявление на земеделския министър Мирослав Найденов пред парламентарните комисии по земеделие и по еврофондовете.

Засега България може да влезе в пакт само с Румъния, тъй като и двете страни са в еднакво неравностойно положение.

„Не искаме обща селскостопанска политика на две скорости, искаме да се закачим за останалите“, каза Найденов. Той посочи, че в момента някои европейски страни лобират за това агробюджетът на ЕС да бъде намален от сегашните 44% от общия европейски бюджет на 33%. Засега 22 страни настояват за запазване на общия бюджет за земеделие.

Според министъра следващия дебат в парламентарните комисии за общата селскостопанска политика трябва да е закрит, защото някои въпроси трябва да се обсъждат на четири очи.

Заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова отчете, че до момента по Програмата за развитие на селските райони са договорени 33% и са разплатени 19% от парите, предвидени по нея. В момента чакаме Брюксел да ни разреши да преразпределението на 304 милиона евро от мерките към, които няма интерес към такива, които са атрактивни за кандидатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още