IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът разреши 100% от капитала на ВМЗ-Сопот да се предложи за приватизация

Предвиждат 20% от компанията да се продаде срещу непарични платежни средства

15:17 | 23.03.11 г.
Парламентът разреши 100% от капитала на ВМЗ-Сопот да се предложи за приватизация

Парламентът гласува 100 процента от капитала на ВМЗ -Сопот да бъде предложен за приватизация. Така депутатите с 86 гласа "за", 19 - "против" и 6 въздържали се одобриха правителствената стратегия за продажбата на Вазовските машиностроителни заводи.

Според кабинета идеята е да се запази и разшири предметът на дейност, както по отношение на отбранителната продукция, така и на гражданската. Сред целите на сделката е и модернизация на производството на дружеството и неговото запазване като основен фактор на заетостта в региона.

На инвеститорите да бъдат предложени 118 000 000 броя акции, което е 100 процента от капитала, предвижда стратегията. Цената следва да бъде в лева или в евро, като 20 на сто от капитала (23 600 000 броя акции) може да бъде заплатен и с непарични платежни средства.

Определена е и процедурата по продажбата - публично оповестен конкурс. Участниците в сделката трябва да приемат условието ВМЗ-Сопот да не бъде обявено в несъстоятелност или в ликвидация за 5 години, считани от датата на придобиване на собствеността върху продаваните акции.

Няма да се допускат и съкращения на работници и служители в срок от 3 години. Предлаганата средна численост на персонала трябва да не е по-малка от тази към датата на обявяване на конкурса. Редуциране броя на заетите през трите години от мораториума е възможно само при пенсиониране и естествено текучество.

Условие за прехвърляне на акциите е и потенциалните инвеститори да погасят всички публични задължения на заводите и просрочените вземания на работниците и служителите в определения към датата на подписване на приватизационния договор размер.

За да бъдат допуснати до конкурса, кандидатите трябва да притежават удостоверение за сигурност, издадена от компетентен орган, а чуждестранните инвеститори - потвърждение от български компетентен орган за право на достъп до класифицирана информация.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още