IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 март

07:45 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 март

Дянков: Поне шест стратегически инвеститора имат интерес към БФБ
в. Дневник

Има огромен интерес от инвеститори към Българската фондова борса (БФБ). Поне шест много сериозни кандидата вече са провели първоначални разговори за влизането им като стратегически инвеститори. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който участва в дискусия при представянето на редовния доклад на ЕБВР за страните в преход.

Той посочи, че до края на годината борсата ще намери своя стратегически инвеститор, като подчерта, че Министерството на финансите не участва в тези разговори. Само преди седмица Асен Ягодин, председател на съвета на директорите на БФБ, заяви пред журналисти точно обратното, че Министерството на финансите води тези разговори.


Нова идея - цените на горивата да се сменят веднъж месечно
в. Сега

Идеите за успокояване на цените на горивата у нас продължават да се множат. Вчера Съюзът на товарните превозвачи предложи цените на бензина, дизела и пропан-бутана да се променят по-рядко - веднъж месечно, за да могат фирмите по-лесно да планират разходите си.

Тази идея, както и лансираната от премиера сделка "ЛУКойл" да замрази за 1 месец цените на горивата срещу ангажимента държавата да поеме 25% от разходите на компанията за съхраняване на военновременните запаси от горива ще бъдат обсъждани днес в МС. Икономисти и дистрибутори на горива разкритикуваха подготвяната сделка.

Държавата предлага по-голяма свобода на обучението в гимназиите
в. Сега

Училищата ще получат сериозна автономия при определянето на учебните програми в последните два класа на гимназията. Гимназиите ще могат да разработват авторски курсове по профилиращите предмети, а учениците ще имат по-широк избор. Те ще избират профилите си в X вместо в VII клас и ще учат на потоци. Това предвижда новата концепция за училищното образование, изготвена от просветното министерство.

40% от учебното време в XI и XII клас ще бъде заделено за изучаването на задължителен минимум от предмети във всички училища, независимо от вида им. Задължителни за всички ще са часовете по български език и литература, математика, чужд език, гражданско образование и спорт. Те ще се учат и в XI, и в XII клас, обясниха от МОМН. В момента чуждият език е задължителен само до X клас извън езиковите профили, а математика се учи задължително само до XI клас включително. Предмет "Гражданско образование" в момента не съществува, а тематиката е включена в обучението "Свят и личност" в XII клас. В задължителните предмети за XI клас обаче сега са включени история и философия, които по новата структура трябва да се вместят в програмата до X клас.

ЕС ни глобява за старите печки
в. Стандарт

Санкции от ЕС заплашват България заради нарушаване на европейските изисквания за разкомплектоване на излезлите от употреба електроуреди, алармираха екоорганизации.
Причината е, че цените за оползотворяване на отпадъците, които екосдруженията събират от търговците на техника, са паднали до 3% от държавната продуктова такса на

Предприятието за управление на дейностите по околна среда (ПУДОС). Заради свободния лицензионен режим на пазара влязоха голям брой екосдружения, които в стремежа да наберат членове търговци, смъкнаха таксите до невъзможно ниски нива.

Ал. Петров: С Дянков говорим един език
в. Стандарт

Улесняване на навлизането на нови играчи на банковия пазар поискаха от Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е Алексей Петров. От браншовата организация се срещнаха с финансовия министър Симеон Дянков за обсъждане на Пакта за финансова стабилност.

Хората на Петров обаче използваха случая за прокарване и на други свои идеи. С министър Дянков и екипът му говорим на един език, заяви бившата барета. Въпреки това обаче финансовият министър и Петров не пожелаха да влязат заедно в заседателната зала, а се появиха поотделно и дори не си стиснаха ръцете за обща снимка.

Раждаемостта продължава да намалява, абортите се увеличават
в. Новинар

Раждаемостта в България през последните две години продължава да намалява, а желаните аборти се увеличават. През 2009 г. са извършени 34 000 аборта, от които 20 000 заради нежелана бременност, а останалите по медицински причини, съобщи Дарик радио.

През 2010 г. са извършени над 46 000 аборта, което е с 10 000 повече от предходната. Отчетените аборти са много по-малко от реално извършените. "12 000 - 13 000 аборта остават неотчетени. Желанието да се скрие на тази манипулация води до все още съществуващия черен пазар на абортите, т.е. криминалните аборти", твърди д-р Методи Янков.

София ще притисне фирмите длъжници
в. Дневник

Събиране на стари задължения от фирмите и притопляне на мерки за принудително разплащане на гражданите, лансирани от години - така Столичната община ще се опита да попълни дупките, които се отвориха в бюджет 2011 след отмяната на презонирането преди седмица.

Търсенето на допълнителни средства трябва да компенсира намалените приходи от данък сгради и такса смет и да осигури изпълнението на по-амбициозния бюджет на София. В същото време то се случва на фона на увеличаващите се данъчни задължения, които само през миналата година са скочили със 150 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 23.03.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още