IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подготвя провеждането на стрес тест на АЕЦ Козлодуй

Между основните критерии на изпитване ще бъдат: риск от наводнения, резервни мощности, тип реактори и др.

15:48 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
България подготвя провеждането на стрес тест на АЕЦ Козлодуй

България започва подготовка за провеждането на т.нар. „стрес тест” на АЕЦ Козлодуй по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба.

Това стана ясно след среща днес на премиера с изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов, изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй Костадин Димитров, заместника му Александър Николов и директор на „Безопасност и качество” в централата Митко Янков.

Проверката ще включва седем основни критерия: местоположение на централата, риск от наводнения, охладителни системи (конструкция), резервни мощности, продължителност на експлоатационния живот, тип реактори и риск от терористични нападения. 

 

За подготовката на теста ще бъде уведомена Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ще бъдат поканени експерти от агенцията, които да наблюдават изпълнението на тестовете.

След приключване на проверката, страната ни ще оповести резултатите и ще предложи начините за изпитване, приложени в АЕЦ Козлодуй, да влязат в общите европейски изисквания за изпитания на атомни централи в ЕС.

При евентуални допълнителни изисквания за проверка на сигурността от страна на Европейската комиися (ЕК), България е готова да приложи още тестови механизми, гарантиращи безопасността на атомната ни централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още