IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АИКБ подкрепя Пакта за финансова стабилност

Намаляването на бюджетния дефицит не трябва да е за сметка на неразплатените задължения към бизнеса, смятат от асоциацията

14:42 | 22.03.11 г.
АИКБ подкрепя Пакта за финансова стабилност

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя Пакта за финансова стабилност, съобщиха от асоциацията.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков разговаря днес с представители на асоциацията. Според АИКБ е препоръчително бюджетният дефицит да се ограничи вместо до три - до два процента. Тази мярка ни приближава към еврозоната, е изтъкнал в разговорите председателят на АИКБ Васил Велев. Одобряваме и преразпределението чрез бюджета на брутния вътрешен продукт да е до 37 процента, така държавата оставя повече пари за бизнеса и за домакинствата, е мнението на Велев. Според бизнес организацията това е и фактор, който ограничава корупцията.

Ниските преки данъци са важен фактор за нашата конкурентоспособност и за корекции в тях трябва да се търси квалифицирано мнозинство, смятат от асоциацията. По този път България би се утвърдила като конкурентна дестинация за привличане на инвестиции. Освен това работодателите смятат, че с предложените от финансовия министър мерки, ще се гарантират стабилността и предсказуемостта на икономическата среда, на данъчната политика, а с това ще се подобри и бизнес климатът.

Ограничаването на бюджетния дефицит не трябва да се случва за сметка на неразплатените задължения към бизнеса, отбелязват обаче от асоциацията. Задържаният ДДС и неразплатените поръчки не са фактор, върху който да се гради финансовата стабилност, посочват от АИКБ и призовават българското правителство да ускори прилагането на европейската Директива за забавените плащания.

Бизнесът смята, че държавата разполага със значителен резерв да ограничи публичните разходи, да ускори въвеждането на електронното правителство и да извършва реформи в публичния сектор.

От АИКБ отчитат като ненавременно и увеличението на данък "сгради" и такса "смет". Едрият бизнес настоява и за промени в Закона за сребърния фонд, които да позволят средствата от него да се инвестират в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още