IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български бази няма да се ползват при военна операция в Либия

Имаме готовност за участие в хуманитарна операция за изпращане на медицински екипи

15:20 | 19.03.11 г. 1
Български бази няма да се ползват при военна операция в Либия

Български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в парламента. До момента няма искане за използване на български летища за нанасяне на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни, поради отдалеченост, съобщи Dnes.bg.

"Има достатъчно военни бази в Италия, Испания, остров Крит. Нито е имало искане, нито има нужда, от стратегическа гледна точка, да се използват летища в България за нанасяне на удари по обекти в Либия. Ние не можем да подсигурим самолети за осигуряване на зоната, забранена за полети, защото самолетите ни не са съвместими с тези на НАТО. Нямаме готовност за изпращане на военни сили, защото няма искане за това“.

В същото време министърът на отбраната отбеляза, че сме готови за участие в хуманитарна операция, която ще проведат НАТО и ЕС за изпращане на медицински екипи на границите с Египет и Турция.

Той не изключи и възможността за изпращане и на една фрегата в срок от три месеца, която да участва в налагането на оръжейно ембарго по море. Това е въпрос, който ще бъде обсъден и решен от Министерския съвет, уточни Аню Ангелов.

В Министерството на отбраната е организирано 24-часово дежурство, формирана е военно-оперативна група и обстановката в Либия се следи внимателно.
 
Нямаме готовност да изпратим български военни, каза още Аню Ангелов. И добави, че се очаква специална конференция в рамките на НАТО, на която да се приемат плановете какви сили да бъдат използвани - било за налагане на оръжейното ембарго, било за осигуряване на самата зона за полети. "Подкрепяме либийските граждани, важно е България да подкрепи стремежа на либийския народ към демокрация", подчерта Аню Ангелов.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Доброслав Димитров заяви, че ако има мисия на НАТО в Либия, България трябва да участва. Той посочи, че страната ни има ангажименти към Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
"Нямаме готовност да изпратим български военни, каза още Аню Ангелов."Как така нямате готовност, бе!? Непрекъснато искате и получавате финансиране, уж за да сте готови, когато трябва? Работите по-малко години, а получавате по-големи пенсии, при това без да внасяте осигуровки? И сега, когато имаме възможност да потърсим справедливост и възмездие за медиците ни - те не били готови?! Един самозабравил се диктатор се подигра публично с България, а сега избива и собствения си народ... Ако това не е моментът да сте готови, кога? По-добре се разформировайте съвсем. Поне икономии ще има съществени, а те може да са по-полезни от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още