IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Предложенията за ръст на доходите са прокризисни

Според работодателската организация това може да има негативно влияние върху конкурентоспособността на фирмите

15:37 | 18.03.11 г. 3
БСК: Предложенията за ръст на доходите са прокризисни

Предложенията за ръст на минималната работна заплата (МРЗ) и на доходите в реалния сектор са прокризисни и не отразяват актуалните проблеми на икономиката ни. В условията на криза от първостепенно значение е стабилизирането на пазара на труда и запазването на работните места.

Това каза в съобщение до медиите заместник-председателят на БСК Димитър Бранков по повод предложение на КНСБ за увеличение на МРЗ до 290 лв. и определяне на препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати в реалния сектор през 2011 г. с около 7.35%.

Увеличението на МРЗ ще повлече след себе си и останалите възнаграждения, което ще има сериозно негативно влияние върху конкурентоспособността на фирмите - особено тези, които работят за вътрешния пазар. Изходът за тях е единствено в намалението на работните места.

Бранков припомни, че през 2010 г. работодателите в отделните браншове са се договорили за средно увеличение на минималните осигурителни прагове с 6,5 процента. Според него, този подход на пряко договаряне, съобразено с конкретните условия в отделните браншове, е единствено правилният и икономически обоснованият в условия на криза.

От БСК напомнят, че МРЗ е обвързана с множество социални и осигурителни плащания (например, минималната пенсия). Това провокира въпроса дали с ръста на МРЗ се планира и ръст на социалните плащания и дали това е предвидено в бюджета на Националния осигурителен институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Професионалистите и сега имат добри заплати. Тука става дума за тези, които ги е мързяло да учат, а сега ги мързи и да работят. Но това вече е политика, а не бизнес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bigraven
преди 13 години
Ами така я, аман от нахалници зели и пари да искат вече за тва че работят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Nabludatel777
преди 13 години
Кви заплати , кви 5 леа ве! Я марш да работите за 200 лв. на месец и да трайте! Тея джипове да не вървят с вода?! А яхтите и самолетите?! Аааааааа нема сега зарати тея да се качвам на "Мерцедес"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още