IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка: Българите се лишават от храна и лекарства заради кризата

По-бедната част от населението прибягва до „рискови стратегии” за оцеляване, се казва в доклад на институцията

08:05 | 18.03.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Световната банка: Българите се лишават от храна и лекарства заради кризата

В условия на икономическа криза българинът пести от жизненоважни неща, като например свиването на разходи за здраве и за допълнително образование.

Данните са изнесени в доклад на Световната банка, посветен на състоянието на домакинствата и отговорността на държавата заради световната криза в региона на Източна Европа и Централна Азия.

Докладът е публикуван в края на февруари, а данните за България са взети от мащабно проучване на доходите, трудовата заетост и потреблението в страната, направено съвместно с Институт "Отворено общество".

България е една от източноевропейските страни, в които е отчетен най-висок брой на хора с намалели доходи вследствие на кризата, прави извод банката. Според нея страната ни, "която на пръв поглед няма особено висока безработица, страда от масивно обедняване, дължащо се на силно намалелите доходи".

Броят на тези, чиито доходи са намалели рязко, въпреки че са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа. Според проучването на банката заради кризата през 2010 г. 5.1% от заетите са изгубили работата си. 15.4% са с намалени доходи при същата заетост, 15% са с намалени доходи при свит работен ден.

Световната банка дава и примери за последици от обедняването. Според доклада, цитиран от радио "Дойче Веле", при 20% сто от българските домакинства, засегнати от кризата, има спад при лекарските посещения, дори когато има нужда от лекарска помощ.

В доклада си Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България са били принудени да прибегнат до "рискови стратегии" за оцеляване: отказ от превантивни медицински грижи, отказ от предписани лекарства, отказ от посещение на лекар дори при болест.

36 процента от по-бедното население на България не са купували предписаните им лекарства. От по-заможните домакинства 7% са останали без лекарства.

При по-заможните българи се забелязва и тенденцията за по-лесно намиране на допълнителна работа, докато по-бедните и представителите на малцинствата са на другия полюс.

От банката отчитат още един негативен ефект от кризата – безпаричието свива разходите на домакинствата за образование. Все по-малко деца ходят на частни уроци по чужди езици или информатика. Някои родители дори не могат да си позволят да осигурят на децата си всички задължителни учебни помагала.

Още новини за България и чужбина четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
Дянков е извън кризата . мауахахахахахаххахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
..."Българите се лишават от храна и лекарства заради кризата.." не, а за това , че 20 години търпят налаганите им от новите ни "съюзници" крадливи и продажни управници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
IMRO
преди 13 години
При положение че безработицата се е повишила умерено (от 6-7 на 10%) и средната заплата всъщност се е увеличила, а не намалила (не толкова поради номинално увеличение, колкото поради уволнение на нископлатени работници, основно в сферата на строителството) е интересно защо анализите на доклада са такива, каквито са.1) Изследването се базира на анкети, а не на реални цифри, а друг такъв народ, който да обича да се оплаква толкова просто НЯМА.2) Орязването на сивите доходи. Реалните заплати, например в строителството, са паднали 2-3 пъти спрямо 2008 г., докато смешните номинални заплати, на които ги осигуряват са останали непроменени. Т.е. ударени са голям брой хора, които преди са получавали заплащания много над номиналните, а сега реалните им заплати не са особено по-различни от това, на което се плащат осигуровки. Като се има предвид, че не са плащали данъци и осигуровки в реален размер в продължение на години, обаче ми е трудно да се разчувствам и да ги съжаля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
citizen_bg
преди 13 години
Защо ли вече никой в България не се учудва от подобни анализи и заключения. При такъв брой некадърни, крадливи и продажни управници и *** на глава от търпеливото, просто, мазохистично българско население по-добре няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
bgf
преди 13 години
Световната банка може да си говори, но с нищо нямя да помогне на България и обикновенния българин ! Тя е създала "световният финансист", Дянков и го е пратила на ГЕРБ, за да ликвидира и последната "Фикс идея за успех на българина" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
all_trader
преди 13 години
да така е . благодарение на подобни некадърници България беше съсипана а срещу българският народ се води геноцид съвсем съзнателен . но като си търпи си заслужава съдбата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
milenkk
преди 13 години
да му го пратят на бюрото на ония фъфлюк и стажант дето ни го натресоха тука да трупа стаж и да се упражнява като финансов министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Ааааа как бе другари та България излиза с пълна пара от тази криза. Даже мога да кажа, че вече криза няма. Ето чакаме сега пролета за да намали безработицата, а строителството е в разгара си и сега кв.м. ще е 2000 ойро. Който купил евтино купил сега всичко тръгва нагоре. България вече е в супер напредък и тези западни коментари са маниполация....чиста маниполация нали другарю Б.Б. Живота ни вече е само в рози и цветенца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Lamer777
преди 13 години
То не било малка пица а геврек :)Sorry...не било геврек а дупката на геврека !Дянков, вдяваш ли ?Казаха ти да си ходиш ! Твоите хора го казаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Aleksiev
преди 13 години
Според мен вместо да се казва "мащабно проучване" трябва да се посочи броя на анкетираните хора и каква област обхваща. Разликата между столицата и провинцията е голяма и се надявам данните да са коректни, а не нагласени за доклада пред Световната банка. Пропуснати са кредитите с най - високи лихви. Препоръчвам статията на финансовото министерство, за да преценят дали не могат да се премахнат някои такси и данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още