IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 март

07:45 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 март

Управляващите мислят за въвеждане на фалити и за граждани
в. Сега

Управляващите замислят въвеждането на фалити и за граждани. Това стана ясно вчера от изявление на депутата от ГЕРБ Емил Радев пред Би Ти Ви. "В нашето законодателство липсва и никога не е била залагана т.нар. потребителска несъстоятелност. Много добре е уреден въпросът при търговците. Но България и Румъния са единствените страни членки, в които няма подобна процедура за физически лица", обяви още народният представител.

Повод за подобна промяна е абсурдна история с млада жена от Русе. Преди време тя взема жилище, ипотекирано срещу банков кредит от 50 000 евро за 35 години. След това остава без работа и спира да обслужва заема си. Жилището е продадено за 45 000 лв. на публичен търг. И изведнъж се оказва, че тя дължи още 89 000 лв., които са разликата между продажната цена и дължимата по кредита. И сега жената ще трябва да ги връща. Според съдебни изпълнители този случай изобщо не е прецедент и тепърва ще има такива драми. Именно въвеждането на фалитите за физически лица може да регулира този процес.

Станишев може и да не стигне до съд
в. Сега

Прокуратурата прави последен опит да намери изгубените секретни документи, заради които е обвинен бившият министър-председател Сергей Станишев. Ако документите се открият, обвиненията ще бъдат свалени, обясни главният прокурор Борис Велчев.

Депутатският имунитет на Станишев бе поискан още през ноември 2009 г. Той сам се отказа от него и миналия юли бе обвинен, че в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г. е изгубил 7 документа, съдържащи държавна тайна. Три от изгубените документи са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Те са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис, твърди прокуратурата.

Кунева: Ако се кандидатирам за президент, ще е надпартийно
в. Новинар

Ако се кандидатирам на президентските избори, то кандидатурата ми няма да е партийна. Това заяви във Велико Търново бившият еврокомисар Меглена Кунева. Тя подчерта, че името й се спряга в различни и често взаимоизключващи се конфигурации.

„Това ме кара да мисля, но нямам какво да съобщя в този момент. С никого не съм говорила. Нямам нищо против, ако реша за в бъдеще да говоря с различни хора, но в никакъв случай не съм казала, че това ще бъдат партии”, заяви Кунева и допълни, че ако тръгне в тази посока, би го направила чрез граждански комитет, който е надпартиен.

Потребители ще съдят „М-Тел” за 100 млн. лв.
в. Новинар

Колективен иск на стойност 100 млн. лв. ще бъде заведен срещу „М-Тел” от ощетени потребители. Това заяви за „Новинар” председателят на УС на Асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) Янаки Ганчев. Подобни действия ще бъдат предприети и към останалите мобилни оператори у нас, добави той.

Подписи ще започнат да се събират от тази неделя, когато ще бъде проведен поредният протест срещу телекомите в столицата. Ако не получим адекватна реакция, ще подадем иск и в Страсбург, закани се Ганчев. Причина за масовото недоволство на потребителите е сривът на клиентската платформа, заради което абонати не бяха получавали сметките си с месеци, а сумите бяха неколкократно завишени, обясниха от асоциацията.

300 млн. е неустойката, ако се откажем от "Белене"
в. Стандарт

Парите, които вече са вложени в подготовката на площадката за АЕЦ "Белене" ще бъдат най-малката загуба за България при отказ от проекта, посочва кореспондентът на ИТАР-ТАСС в София Игор Ленкин в интервю за руската медия "Вести Еф Ем".

Според различни изчисления вложените средства са между 600 млн. евро и 1 млрд. евро. Това обаче са минималните загуби, към тях трябва да се добави неустойката, която при замразяване на проекта ще трябва да се плати на Росатом и може да достигне около 300 млн. евро, отбелязва Ленкин, цитиран от БТА.

Данев: Държавата изпусна момента да влияе върху цените на храните
в. Стандарт

Държавата изпусна момента, когато можеше да влияе върху цените на хранителните стоки, каза за Фокус шефът на на Българската стопанска камара Божидар Данев.

В събота ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Синдикатите настояват да се разгледа проблемът с ценовия скок на основните стоки от първа необходимост. По думите на Данев - на заседанието на НСТС няма да има разговори за компенсация на скока на цените. Програмата на заседанието не включва този въпрос, но според Данев може да се проведе неофициална дискусия.

Близо 30% от колите у нас нямат "Гражданска отговорност"
в. Дневник

Почти 30% от автомобилите в България нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и на практика се движат в нарушение. Статистика за това почти не се публикува, но според два независими източника на "Дневник" в момента покритието е едва 72% - тоест толкова от регистрираните у нас коли имат редовна полица.

От влизането на България в Европейския съюз страната ни трябва да поддържа покритие на поне 90% от автомобилите, но това беше направено само за около година и половина, през 2006-2007 г. След това обхватът започна да пада и в момента е на едно от най-ниските нива за последните пет години. "Гражданска отговорност" покрива обезщетенията, които един шофьор трябва да плати, ако предизвика катастрофа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още