IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцизът на цигарите няма да бъде променян до 2013 г.

Представителите на индустрията са подкрепили намерението на правителството да поддържа стабилен акцизен режим до 2013 г. и за поетапно увеличаване на акцизите до 2018 г.

20:10 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Акцизът на цигарите няма да бъде променян до 2013 г.

Акцизът на цигарите няма да бъде променян до 2013 г. и в Закона за акцизите и данъчните складове ще залегне дългосрочен план за неговото поетапно увеличаване след посочения срок, съобщава пресцентърът на Министерския съвет (МС).

Това е станало известно по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с представители на тютюневи компании.

Премиерът е изразил решимостта на кабинета да се бори с контрабандата на цигари докрай и още веднъж е потвърдил, че това е един от приоритетите в неговата програма. Бойко Борисов е запознал представителите на фирмите с мерките, които се вземат по този въпрос. "Специализираният съд срещу организирани престъпни групи, който ще заработи от август, е една от превантивните мерки в борбата с контрабандата", е заявил министър-председателят.

Вицепремиерът Дянков отново е подчертал важността от осигуряване на предвидимост на бизнес средата в България и стабилност по отношение на акцизите върху цигарите като начин за противодействие срещу незаконната търговия. Той е подкрепил включването в Закона за акцизите на план-график за промяната на акцизите върху цигарите до 2018 г. според изискванията на директивата на Европейския съюз.

На срещата е било обсъдено и въвеждането на по-строги мерки за контролиране на продажбата на тютюневи изделия на големите пазари в страната. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, които също е присъствал на срещата, е допълнил, че вече има създадени мобилни групи за проверка на автомобили, превозващи акцизни стоки.

Представителите на индустрията са подкрепили намерението на правителството да поддържа стабилен акцизен режим до 2013 г. и за поетапно увеличаване на акцизите до 2018 г. като ключова мярка за ограничаване на незаконната търговия. По този начин ще бъде постигната и фискална стабилност и предвидимост на бизнес средата в България, посочват от МС. Компаниите са декларирали пълната си подкрепа за усилията на правителството в борбата с незаконната търговия и контрабандата на цигари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още