IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 март

07:51 | 16.03.11 г.
Преглед на печата за 16 март

Австрийската "Соравия" се насочва към инвестиции във ВЕИ сектора в България
в. Дневник

Австрийската компания "Соравия" планира инвестиции в България във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), хранително-вкусовата промишленост и ще продължи да развива дейността си в недвижимите имоти, но този път фокусът ще бъде поставен върху консултантските услуги и управлението на сградите. Това каза пред "Дневник" управляващият партньор на българския клон Валери Атанасов.

"В момента подготвяме стратегия за ВЕИ сектора, като плановете ни са още тази година да започнем с два фотоволтаични проекта между 5 и 7 МWh", каза Атанасов. Той допълни, че в момента обсъждат с водещи компании от Европа и САЩ реализирането на пакетен проект за производство на енергия от вятъра, който ще се реализира на територията на България, Македония и Албания. Той все още е в началото и имаме да извървим дълъг път до неговата реализация, като планираната инвестиция за него е над 100 млн. евро, каза Атанасов.

Неясен "технически" проблем блокира субсидиите към фермерите
в. Дневник

Неясен "технически" проблем във вторник блокира разплащането на директните субсидии към земеделските производители в страната, макар че в понеделник беше обявено, че парите вече се превеждат.

От фонд "Земеделие" съобщиха, че днес средствата ще достигнат до сметките на фермерите, а същевременно асоциацията на зърнопроизводителите ще решава дали да протестира заради забавянето. Над 90 хил. земеделски производители очакват над 1 млрд. лв. плащания на площ, като 700 млн. лв. от тях са европейски средства, а останалите - от националния бюджет.

Лихвите по влоговете пак започнаха да падат, по кредитите – не
в. Сега

Вълна от по-ниски лихви по спестяванията заля банковия пазар през февруари. "От 11 банки, които измениха лихвените си оферти по депозитите, 10 бяха в посока надолу", отчетоха вчера от финансовия портал "Моите пари". Корекциите са предимно в диапазона 0.50% - 1%. Тенденцията към стремително понижаване на лихвите обаче все още не се пренася върху кредитите и перспективите за това остават твърде далечни, отчитат още анализаторите.

"На настоящия етап по-скоро виждаме предимно поевтиняване на депозитите, а ефектите върху кредитите са на много по-късен етап. Може би банките в момента правят опит да си осигурят достатъчно евтин ресурс, за да могат, макар и в бъдеще, да предложат по-изгодни заеми", коментират от "Моите пари". Според анализаторите на фона на високата безработица и плахото възстановяване на икономиката перспективите за бързо падане на лихвите по кредитите изглеждат нищожни.

“Ален мак” на тезгяха за 10 млн.
в. Стандарт

Търси се купувач за най-старата козметична фабрика у нас "Ален Мак", а интересът е голям. Това стана ясно от думите на главния изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова, която представлява кредиторите на предприятието. Имало трима сериозни потенциални купувачи за фабриката - две чужди и една българска фирма. Разговорите с кандидатите са подновени, след като Апелативен съд Пловдив обяви предприятието в несъстоятелност и продажбата му вече е възможна. Според Петкова цена между 8 и 10 млн. лева за "Ален мак" е реалистична за продажбата му. Това е комплексна експертна оценка на предприятието, уточни тя. Вече е насрочена дата и за общо събрание на кредиторите на фирмата, което ще се проведе на 21 март.

Банките печелят 5300% от такси
в. Стандарт

Цената на една банкова транзакция в България е 9 стотинки, при поискани 40-50 евроцента, ако платежната система бъде изградена от някой чуждестранен оператор. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при официалното откриване на новата сграда на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ - фирмата за платежни услуги в България. Тя е собственост на БНБ и банките. В същото време трезорите искат от граждани и фирми средно по около 5 лв. за превод на пари от една банка в друга. Това прави надценка от над 5300%, пресметнаха клиенти на трезорите.

България и още 5 страни може да блокират бюджетната реформа на ЕС
в. Новинар

Шест държави от Централна и Източна Европа може да блокират реформирането на бюджетните правила на Европейския съюз, ако държавите от еврозоната не се съгласят да променят капиталовия ключ за постоянния спасителен фонд, съобщиха източници на ЕС.

Постоянният фонд, Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ), трябва да замени Европейския финансов инструмент за стабилност (ЕФИС) в средата на 2013 г. Способността на ЕФИС да заема пари от пазарите е подкрепена от гаранциите на правителствата на държавите от еврозоната, чийто размер се основава на дела им в капитала на Европейската централна банка. Но ЕСМ ще има внесен капитал, гаранционен капитал и гаранции, подкрепящи ефективния му капацитет за отпускане на заеми в размер на 500 милиарда евро и всички държави - членки на ЕС могат да участват в проектирането му. Естония и Словакия, които са част от еврозоната, както и Литва, Латвия, България и Чехия, които в бъдеще ще използват еврото, смятат, че основаването на капиталовия механизъм на ЕСМ върху капиталовия ключ на ЕЦБ, както е при ЕФИС, е несправедливо.

Цветанов: Изпълнен и последния критерий за Шенген
в. Новинар

И последната стъпка за членството ни в Шенген е изпълнена. Това стана с откриването на дома за временно настаняване на чужденци в Любимец. Това е последният технически критерий, който страната ни трябваше да изпълни, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов. Той бе в града, за да открие официално дома. Капацитетът на центъра е за 340 души. Построен е със средства от ЕС – около 5 млн. лева. Издръжката ще струва 400 000 лева годишно, като парите ще бъдат осигурени от републиканския бюджет. По думите му България вече е усвоила всички пари по Шенген. В това число общо 127 млн. евро от Еврокомисията и 30 млн. национално съфинансиране.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още