IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат да се разработи пакет от антимонополни мерки

КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват спешно да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество

13:11 | 15.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Синдикатите искат да се разработи пакет от антимонополни мерки

Спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод растящите цени на стоките от първа необходимост поискаха ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” с писмо до вицепремиера Симеон Дянков. Синдикатите настояват да бъде разработен пакет от антимонополни мерки.

Организациите посочват, че драстичният ръст на цената на природния газ от средата на миналата година автоматично е доведел до силно оскъпяване на цената на топлинната енергия. От 1 февруари 2011 г. цената на ВиК услугите за битови потребители в София, Пловдив и други градове е нараснала с около 10%. От 1 април се очаква ново увеличение на цената на природния газ, а от 1 юли и на цената на електроенергията, което неминуемо ще повлече нови ценови пикове, съобщиха от КНСБ.

Според изследване на синдиката цените на всички стоки от първа необходимост в началото на март са нараснали в сравнение с втората половина на декември миналата година. Като примери се посочват брашно – с 24,9%, хляб - с 5,6%, олио – с 18,4%, картофи – с 43,5%, сирене – с 15%, кашкавал - с 21,1%. Организацията прогнозира, че тази негативна тенденция ще се ускори.

Според ръководствата на синдикалните организации е крайно наложително свикването на НСТС. Те искат да се акцентира върху представяне на данни за инфлацията, цените на храните и горивата, представяне на предложения за действие на държавните компетентни органи за ограничаване на проблема, като се посочват КЗК, ДКЕВР, Комисия за защита на потребителите и комисията за контрол на цените на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Vladimer
преди 13 години
Синдикатите първо да отговорят , как така стегнахме до тук , че да ходим да работим като гастарбайтери в Румъния и тогава да се занимават с други глупости...Как така при почти равен старт , те ни дръпнаха толкова много със заплатите..???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още