IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 март

07:47 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 март

Неочакван данъчен удар и за стотици хиляди фирми

в. Сега

След гафа с тайно повишените данъци в София се задава нов, много по-голям данъчен удар, но този път той ще засегне бизнеса в цялата страна, показа проверка на "Сега". До края на март фирмите трябва да получат бележките за местните данъци и увеличението ще бъде драстично, предупредиха общински съветници от няколко големи града.

Най-сериозно засегнати се очаква да има в София, Пловдив, Варна и Бургас. Промяната засяга данък сгради за нежилищните имоти на предприятията. Увеличението идва от малка поправка в закона за местните данъци и такси, гласувана от ГЕРБ и "Атака", която е минала незабелязано през парламента. Според нея данък сгради за фирмите вече ще се изчислява върху по-високата от двете суми - данъчната оценка или отчетната стойност. Разликата между двете суми е огромна и само за София се изчислява на 4 млрд. лв. по информация на Столична община.

ГЕРБ пак прокарва лобистки текст за нотариусите

в. Сега

Управляващото мнозинство не се отказва от грижата си за депутатите нотариуси и прие на първо четене нови промени, които да гарантират запазването на канторите им, докато работят в НС. Според измененията помощник-нотариусите вече няма да се явяват задължително на изпит за придобиване на правоспособност всеки път, когато заместват титулярите.

В мотивите на вносителите се изтъква, че липсата на ясна и конкретна позиция на закона по този въпрос е наложила перманентното препитване. "Едва ли и законодателят е имал предвид на всеки 2 г. помощник-нотариусът по заместване да се явява на изпит, за да придобива правоспособността си", смятат вносителите.

Управляващите бързат спецсъдът да е готов за изборите

в. Дневник

Управляващите държат специализираният наказателен съд да започне работа възможно най-бързо и първите дела в него да се гледат още през септември, което може да осигури присъди преди изборите през октомври. Те отхвърлиха искането на главния прокурор Борис Велчев новата институцията да изчака до 1 януари 2012 г., за да има достатъчно време за назначаване на
магистрати, настаняване и обществени поръчки за ремонти и доставка на техника.

За решението да не се чака новата година, съобщи председателят на правната комисия Искра Фидосова след среща с Велчев, премиера Бойко Борисов и министрите на правосъдието и на финансите Маргарита Попова и Симеон Дянков. Фидосова отхвърли опасенията на Велчев, че новият съд ще бъде претоварен с 1100 дела годишно и вместо бързо правосъдие ще създаде „колосален хаос“ по делата срещу организираната престъпност.

Каним китайци да правят локомотиви у нас

в. Новинар

Един от най-големите производители на локомотиви и вагони в света - китайската фирма СSR, проявява интерес за възможностите за инвестиции в България. Това съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.

Той заведе в локомотивното депо „Подуяне" президента на компанията и експерти, за да проучат възможностите за ремонт и производство на локомотиви у нас.

Делегацията ще посети и завода в Септември, ще бъде представена и държавната фирма „Транспортно строителство и възстановяване", съобщи още Цветков. Според него в момента България е най-доброто място за инвестиции в Европа, защото е част от европейския пазар и е с най-ниски данъци.

"Трансимпекс" блокира банкови сметки на БДЖ

в. Стандарт

"Трансимпекс" блокира сметките на централното управление на Холдинг БДЖ заради просрочени дългове, научи "Стандарт". Причината е изпълнителен лист, който ръководството на "Трансимпекс" извадило след спечелено дело срещу Холдинг БДЖ за около 7 млн. лв. забавени задължения.

Дългът е по договор за доставка на колооси от Чехия, изпълнен отдавна перфектно от свързаната с бизнесмена Васил Божков "Трансимпекс", но неразплатен от Холдинг БДЖ. Частен съдия-изпълнител веднага наложил запор на сметките на централата на холдинга.

Гергов обжалва връщането на панаира на държавата

в. Стандарт

Решението на съда за връщането на Пловдивския панаир на държавата е обжалвано от мажоритарния собственик Георги Гергов на втора инстанция. Очаквам делото да се гледа през април. Това обяви в Пловдив министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му няма как панаирът да стане общински, защото винаги е бил на държавата. Министърът обясни още, че това, което се случи в международното изложение, се е случило преди това в смесеното частно-общинско дружество "Пълдин туринвест", което държи акциите на панаира. Общината имаше над 70% дял в него, а сега делът й е около 20 и няколко процента, каза министърът. Според него ако общината си върне контрола върху "Пълдин туринвест", автоматично ще си върне и контрола над панаира.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още