IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков ще иска допълнителни гаранции за реакторите на АЕЦ Белене

Очакваме руската страна да направи своите стъпки, които да направят проекта АЕЦ Белене възможен за реализация и икономически изгоден за всички участници в него, заяви министърът

17:53 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков ще иска допълнителни гаранции за реакторите на АЕЦ Белене

Във връзка с инцидента с ядрен реактор в Япония вследствие разрушителното земетресение министър Трайчо Трайков ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя (Русия), и от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за сигурността на новите реактор за АЕЦ Белене, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Министър Трайчо Трайков е добре информиран за възможностите на типа реактори АЭС тип В466, предназначен за АЕЦ „Белене“. Това съобщиха още от МИЕТ във връзка с официално съобщение от ръководството на руската енергийна корпорация Росатом, в което се коментира високата надеждност на руските реактори трето поколение, и се дава да се разбере, че изглежда министър Трайчо Трайков не е добре запознат с този аспект на въпроса.

От МИЕТ допълват, че им е известно, че типът реактори за АЕЦ Белене е технологично разработен през 1992 г. и „разбира се, е претърпял редица подобрения след това. Има и по-нови технологични разработки, които са от трето поколение“.

В своето изказване вчера министър Трайков коментира, че за нашите условия се счита, че този реактор е с достатъчно добро ниво на защита. Доколкото принадлежността към едно или друго поколение се дефинира в сравнително широки граници и предвид контекста на темата, която е коментирана, а именно събитията в японската ядрена централа „Фукушима“, смятаме за безпредметна дискусията по оценката на поколението реактори, поясняват от нашето министерство.

По отношение на преговорите с руската страна във връзка с цената на АЕЦ Белене, България е изразила своята ясна позиция за възможностите, които има като държава и за преценките, които е направила по отношение на стойността на проекта „Белене“, заявят от МИЕТ.

От ведомството посочват, че „очакваме руската страна да направи своите стъпки, които да направят проекта възможен за реализация и икономически изгоден за всички участници в него. Тази седмица продължават предварително договорените срещи, за които руската страна би трябвало също да е добре информирана.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още