IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Българските потребители търпят най-големи материални лишения в ЕС

Над 55% от населението у нас е с мизерни материални възможности, сочи проучване на ЕК

12:46 | 14.03.11 г. 4
ЕК: Българските потребители търпят най-големи материални лишения в ЕС

Българските потребители търпят най-големи материални лишения от всички граждани в страните от ЕС, показва проучването „Индекс на потребителските пазари“ на ЕК.

Според данните 55,5 на сто от населението у нас е с мизерни материални възможности. В дъното на класацията са още Румъния (49 на сто) и Унгария (41 на сто). Най-добри материални възможности имат потребителите в Люксембург, където процентът на материални лишения е 4 на сто, в Швеция и Холандия - с по 5 на сто. Средната стойност за ЕС на процента на материални лишения е 17 на сто.

Нивото на материални лишения се измерва като процент от жителите, които не могат да си позволят да отделят пари за най-малко три от деветте неща - неочаквани разходи, едноседмична годишна почивка далече от дома, погасяване на ипотека или битови сметки, храна с месо, пиле или риба всеки втори ден, поддържане на дома достатъчно топъл, перална машина, цветен телевизор, телефон или личен автомобил.

Според проучването българите са сред най-недоверчивите в ЕС по отношение на безопасността на храните. 46 на сто от анкетираните са заявили, че значителна част от хранителните продукти, които се продават на пазара, не са безопасни. Само румънците вярват, че ядат по-лоша храна от нас (50 на сто недоверие). Едва 8 на сто от хората в Люксембург, 9 на сто - в Холандия и Великобритания, и 11 на сто в Австрия се съмняват в безопасността на хранителните стоки, които се продават в търговската мрежа.

Българите са на предпоследно място, преди румънците, по пазаруване по интернет - само 5% през 2010 г. са купували стоки за лична употреба чрез мрежата, показва още проучването. В Дания 68% са пазарували по интернет, по 67% във Великобритания и Холандия, 59% в Германия и Финландия и 40% средно за гражданите на ЕС.

България е на последно място в ЕС според индекса „условия за потребителите“ - с 42 на сто. Индексът се формира от фактори като доверие в изпълнителната власт, дейност на потребителските организации, процент на жалбите и удовлетвореност от разрешаването им, получени обезщетения и ниво на безопасност на стоките. Най-висок е индексът във Великобритания - 74 на сто и в Ирландия - 72 на сто. Общо за Европа стойността му е 61 на сто.

Данните показват, че България е на последно място в ЕС и според средствата, които държавата отделя за финансиране на потребителските организации - само 3 евро годишно на 1000 жители. Белгия плаща по 157 евро годишно на 1000 жители, Кипър - 176 евро, Чехия – 56 евро, Дания- 410 евро, Германия -1269 евро, Унгария - 107 евро, Люксембург -2 112 евро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Нивото на материални лишения се измерва като процент от жителите, които не могат да си позволят да отделят пари за най-малко три от деветте неща - неочаквани разходи, едноседмична годишна почивка далече от дома, погасяване на ипотека или битови сметки, храна с месо, пиле или риба всеки втори ден, поддържане на дома достатъчно топъл, перална машина, цветен телевизор, телефон или личен автомобил. (Кокошка или крава).КАКВО ЛИ щЕ ПОКАЖЕ ПРЕБРОЯВАНЕ 2011
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
bgf
преди 13 години
Няма нищо страшно от този факт. Просто от България ще започнат недоволствата в ЕС и разрухата на съюза, както в Северна Африка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
aldy
преди 13 години
Като гледам толкова много МОЛ-ове, се сещам за израза "На гол тулум чифте пищови". Но понеже всяко нещо си има и първопричина, всяка крушка, демек, си има и опашка, та се сещам за пералнята ми Перла-5 каква работа върши - на домашна бакалница, докато МОЛ-а е като голяяяма пералня АЕГ - пере ли, пере...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
Така е , най мизерните потребители сме...но пък сме на първо място в ЕС по МОЛ-ове ( построени и строящи се) на глава на населението. Парадокс !!! Явно инвеститорите виждат в българския потребител невероятен потенциал,с много голям стандарт като на Кувейт и потребителски хъс като на Америка (САЩ) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още